Ga naar hoofdinhoud

Canadees brughuis

In Canada is een huis gebouwd als brug over een kloof in het bos. In deze bijzondere woning is gelamineerd (Glulam) hout toegepast, met bekleding van ceder en esdoorn.

Architectenfirma Llama Urban Design uit Peru heeft het Canadese huis ontworpen als een langwerpig gebouw dat een brug vormt over het (ondiepe) ravijn beneden. Het treffend gedoopte ‘Bridgehouse’ hangt tussen twee grote heuvels en zweeft boven de grond beneden.

Structuur

Het skelet van het huis bestaat uit Glulam gelamineerd hout. Twee grote balken ondersteunen het huis aan weerskanten en zijn verankerd aan grote betonnen blokken. Een houten vloer wordt gedragen door de Glulam-balken, waardoor een trapeziumvorm ontstaat.

De bovenkant en zijkant van de woning zijn bekleed met onbehandeld ceder. Het totale oppervlak van het lange huis bedraagt 230 vierkante meter.

‘Dankzij de plaatsing over een ravijn, tussen twee grote esdoornbomen, heeft het volume een minimale impact op de bouwplek’, aldus een woordvoerder van Llama Urban Design. ‘Het (huis, red.) ligt over het steilste gedeelte van de helling en trekt een 38 meter lange horizontale lijn die als tegenwicht fungeert voor het landschap.’

Brughuis 02 - Ben Rahn
(Foto: Ben Rahn)

 

Uitzicht

Van de twee grootste kanten is één kant bijna volledig voorzien van beglazing. Via schuifdeuren kom je aan die kant ook uit op het balkon, dat uitzicht biedt op een nabijgelegen meer. Aan de andere zijde is glas aangebracht tussen de Glulam-structuur en de vloer. Hier kijk je uit op de rest van het bos. Via een metalen buitentrap klim je naar een dakterras, met dito uitzicht.

Via beide kanten kun je het huis binnenkomen en het gebouw is in een gespiegelde layout vervaardigd. Er zijn een slaapkamer, apart badkamer en nog een kleine kamer aanwezig. In het midden van de woning bevinden zich een open keuken en een woonkamer met een open haard als kern. De ruimtes worden verbonden met een lange gang aan de boskant van het huis.

Prijswinnend houtontwerp

Grote panelen van esdoornmultiplex zijn gebruikt voor de binnenvloer en muren. Het hele bouwwerk gebruikt enkel lokaal verkregen houtsoorten en het project won in 2016 de eerste prijs bij de Ontario Wood Design Awards (PDF) in de categorie woonhuizen.

(Fotografie: Ben Rahn)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer