Ga naar hoofdinhoud

Cao houthandel: na drie keer praten nog geen resultaat

Na een derde ronde van onderhandelingen is er nog geen zicht op een nieuwe cao voor de houthandel. De looneis van 14,3 procent van FNV Bouwen en Wonen is wel van tafel en naar beneden bijgesteld.

De VVNH laat weten dat volgens hen de eisen van werkgevers en vakbonden een stapje dichter bij elkaar zijn gekomen in deze derde ronde van onderhandelingen. De FNV echter, spreekt van een bijzonder teleurstellend verloop van de onderhandelingen. 6 juni wordt er weer verder gepraat.

‘Op 10 mei vond alweer de derde ronde plaats voor de onderhandelingen voor een nieuwe cao. Ten opzichte van de vorige ronde zijn we niet veel opgeschoten. De verschillen zijn nog veel te groot,’ zegt de vakbond FNV.

De vakbonden FVN Bouwen en Wonen en CNV Vakmensen willen nu de lonen per 1 juli 2023 verhogen met 6% en € 100,- bruto per maand (naar rato). De werkgevers hebben naar aanleiding hiervan hun eerste voorstel verhoogd. Dit voorstel komt neer op een totale verhoging van 6,3%, bestaande uit een structurele verhoging van 3% per 1 september 2023 en een verhoging van 2,4% per 1 januari 2024. Bij deze percentages moet 0,9% worden opgeteld in verband met bevriezen van de pensioen franchise over het jaar 2023.

Daarbovenop bieden de werkgevers een eenmalige uitkering van € 600,- bruto (naar rato), te betalen per 1 juli 2023. De vakbonden hebben aangegeven te gaan overleggen met hun achterban, zo laat de VVNH bij monde van Marjon van Dam, secretaris sociale zaken, weten.

Boven cao’ers

De werkgevers willen volgens FNV op geen enkele manier nadenken over het onder de cao brengen van de zogenaamde boven-cao’ers. ‘Werkgevers geven aan dat dat veel te duur is en ook niet past bij de arbeidsvoorwaarden van deze groep mensen,’ zo stelt FNV. Nu nog valt een groep werknemers (boven cao’ers genoemd) buiten de cao vanwege hun inkomen (plus €43.786 in 2023).

Op 6 juni vindt de vierde onderhandelingsronde plaats. Tijdens deze ronde worden de overige punten zoals de werkingssfeer van cao, de zwaarwerkregeling en de reiskostenvergoeding weer besproken.

Dat de houthandel momenteel even geen cao heeft, hoeft voor de leden van de VVNH geen probleem te zijn, omdat de oude cao door nawerking van toepassing blijft. Voor houthandelsbedrijven die geen lid zijn geldt dat echter niet. Die vallen terug op de wet.

Verschillen FNV en VVNH

 FNVWerkgevers
LoonVanaf 1 juli 2023: € 100 bruto per persoon per maand erbij
Lonen verhoogd met 6%
1 september 2023 3%
1 januari 2024 2,4%
1 juli 2023 € 600 bruto eenmalig
ReiskostenMaximale fiscale regeling en geen onder- en bovengrens aan de kilometers (nu € 0,21 per kilometer onbelast).€ 0,21 kan, misschien ook € 0,22 per 1 januari 2024. De grens dat tussen 10 en 30 kilometer betaald wordt kan naar 40 kilometer
ZwaarwerkregelingHet gaat deze ronde niet lukken is onze inschatting, maar het onderwerp is belangrijk en moet na deze onderhandelingen besproken blijven worden (protocol).Akkoord.
Voor wie een cao?Voor iedereen in de sector (dus geen boven-cao’ers meer).Voor alleen de mensen die er nu ook al onder vallen.
PensioenHet bedrag waarover je geen pensioen opbouwt is veel te hoog voor de laagste inkomens in de houthandel. Door het niet meer laten stijgen van dit bedrag kan er jaarlijks iets gerepareerd worden.Akkoord, maar alleen voor 2024.
ThuiswerkenVoorstel ingetrokken, op het moment weinig op terug gehoord van leden. 
ConcurrentiebedingVoorstel ingetrokken, op het moment weinig op terug gehoord van leden. 
Naleving van de caoActief vanuit de sector controleren.Misschien alleen in een bijzondere situatie.
(bron tabel FNV)

Eerdere berichten over de cao houthandel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer