Ga naar hoofdinhoud

Cao Houthandel na stemming definitief

De nieuwe cao Houthandel is definitief na goedkeuring van de leden van vakbonden FNV en CNV en het bestuur van de brancheorganisatie VVNH. De lonen in de houthandel gaan per 1 juni 2022 naar rato met 60 euro omhoog. Op 1 januari 2023 stijgt het loon nogmaals met 1,3 procent. De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 april 2022 tot en met 31 maart 2023.

Het onderhandelingsresultaat van 17 mei is door FNV leden aangenomen met een ruime meerderheid. Bij CNV kon het akkoord slechts rekenen op een nipte meerderheid. Volgens de vakbond was dat vooral ‘omdat werkgevers niet willen tornen aan de vergoedingen woon/werkverkeer en dat pas bij volgende cao-onderhandelingen willen oppakken op basis van kabinetsbeslissingen’. Vanwege de onzekere situatie in branche hebben de partijen dit keer afspraken gemaakt voor een periode van 1 jaar.

Overige afspraken:

  • Een werknemer, lid van een bij de cao betrokken vakbond, heeft in 2022 recht op vergoeding van de vakbondscontributie van 60 euro vanuit de werkkostenregeling.
  • Naast de loonstijgingen zijn andere afspraken gemaakt. De premieheffing voor het Fonds O.O.&A. wordt verhoogd naar 0,6% (was 0,35%), maar uitsluitend voor het jaar 2023. Deze verhoging is bedoeld voor uitvoering van het activiteitenplan Duurzame Inzetbaarheid.
  • Er komt een modernisering in de beoordelingssystematiek van werknemers, waaruit loonsverhoging wordt bepaald.
  • De cao tekst zal gecheckt en herschreven worden. Gedurende de looptijd van de cao zal een technische werkgroep aan de slag gaan om teksten te checken, wijzigen op punten die overbodig of wettelijk onjuist zijn. Een extern tekstbureau zal dit vervolgens vertalen in een goed leesbare tekst. Het resultaat moet voor de volgende cao op de onderhandelingstafel gelegd worden ter goedkeuring van sociale partners.
  • De 58+regeling wordt gefinancierd vanuit de bestemmingsreserve. Zodra de reserve is uitgeput houdt de regeling op te bestaan, behoudens latere afspraken door cao-partijen over voortbestaan.
  • In een protocol afspraak over overwerk en ploegendienst wordt vastgelegd dat bij de volgende cao-onderhandelingen gesproken zal worden over een verdere verhoging naar 59 jaar gecombineerd met duurzame inzetbaarheidsmaatregelen.

Daarnaast hebben de partijen afgesproken een mogelijk gezamenlijke cao met Hibin te gaan onderzoeken. Het FNV-voorstel is aangenomen om via een onafhankelijk onderzoek na te gaan op welke wijze de arbeidsvoorwaarden van de Hibin en Houthandel kunnen worden samengevoegd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer