Ga naar hoofdinhoud

Cao houtindustrie aan zijden draadje

Onderhandelingen over een nieuwe cao voor de houtverwerkende industrie leverden ook op 18 november niets op. Al sinds dit voorjaar lopen de gesprekken telkens vast op het loon en de pensioenpremie.

Aan de onderhandelingstafel zitten FNV en CNV. Werkgevers zijn vertegenwoordigd door Dutch-Man, EPV en NVK. De aangesloten bedrijven maken pallets, maar ook klompen, kwasten, houtproducten voor de bouwmarkten tot en met duimstokken.

“Fatsoenlijke” loonsverhoging

Op dit moment speelt de pensioenpremie voor 2021 een grote rol. Er komt of een hogere premie, of de werknemers bouwen minder pensioen op. Het kan ook nog een combinatie van beide worden. De vakbonden eisen een eenmalige uitkering in december 2020 en een “fatsoenlijke” loonsverhoging in het eerste kwartaal van 2021. Dan kunnen de mensen een eventuele premieverhoging betalen en er ook in koopkracht iets op vooruitgaan.

Eerst zekerheid

Werkgevers stellen voor pas in februari 2021 te spreken over een hoger loon, mits de vakbonden akkoord gaan met een verlenging van de sociaal fonds-cao. Een eenmalige uitkering in december is tot dusver onbespreekbaar. Volgens de werkgeversverenigingen gaat het volgend jaar slechter in de sector als gevolg van de coronacrisis. Ze willen eerst zekerheid over de pensioenpremie, omdat daarin de loonruimte zit.

Lees ook: Cao-overleg houtindustrie loopt vast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer