Ga naar hoofdinhoud

Carrefour International du Bois is langverwacht weerzien

De uitgestelde Carrefour International du Bois heeft de hoge verwachtingen meer dan waargemaakt. Van 1 tot en met 3 juni trok de grootste Europese houtbeurs in het Franse Nantes 14.000 bezoekers uit 40 landen. Dat is 20 procent meer dan bij de vorige editie in 2018. In Nantes was geen hotelkamer meer te krijgen. De gevolgen van corona waren slechts nog te merken in de uitgelaten sfeer onder bezoekers en exposanten.

Om de twee jaar verzamelt de internationale houtbranche zich in Nantes voor de Carrefour International du Bois. De beurs staat in het teken van houthandel, houtbewerking, houtproducten en bosbouw. Dit jaar waren er 607 exposanten aanwezig, verdeeld over vijf hallen. Daartussen stond slechts een handjevol Nederlandse exposanten. De Belgen waren in veel grotere getalen aanwezig. Wel liepen er zo’n driehonderd Nederlanders rond op de beurs. Veel belangrijker dan cijfers was de kwaliteit van de beurs: de veelzijdigheid in inhoud en stands, netwerkmogelijkheden en bovenal het langverwachte weerzien van klanten en contacten.

Bijpraten

Bij binnenkomst valt direct de goede informele sfeer op. Overal schudden mensen weer handen, praten en lachen met elkaar. Als een weerzien van oude bekenden en dat is het ook. “It’s paradise!”, roept Imed Bouslah van exposant Gutex op de vraag hoe het bevalt om er weer te zijn. “Hier lopen onze mensen, onze markt. Als je elkaar ziet, dan heb je veel sneller resultaat. Relaties opbouwen is zo belangrijk. Wij verkopen houtvezelisolatie, dat wil je toch laten zien en voelen.”

Directeur Mike Lemahieu van de Belgische hout- en plaatimporteur praat aan zijn bar met Belgisch bier op de tap met al zijn klanten en contacten. “Ik kies bewust alléén voor deze beurs. Als ik alle klanten die ik hier spreek allemaal zou moeten bezoeken, zou ik vier weken continu op pad zijn. In die relaties investeren is heel belangrijk. Het is een echte babbelbeurs, zaken doen komt later wel.”

Bij de stand van Lemahieu werden waardevolle contacten aangehaald.

De gesprekken gaan vaak over de verstoorde markt, oorlog, corona, transport en grote vraag. Dat is bij de gezamenlijke standhouders Boogaerdt Hout en Van de Stadt Houtimport niet anders. Directeuren Cees Boogaerdt en Eric Boogaerdt hebben genoeg te bespreken met de bezoekers. “Ja het gaat veel over Oekraïne. Eerst corona en dan nu dit. Iedereen zoekt oplossingen voor de aanvoer van hout. Dan zijn er nu ook nog olietekorten in Afrika, waar productie en transport van hout last van heeft. Voor ons spelen ook de uitdagingen rond teakhout”, zegt Cees Boogaerdt wijzend naar een schijf teakhout en hun oplossing van gelamineerd teakhout uit Thailand. Zijn zoon Eric Boogaerdt, directeur van Van de Stadt Houtimport, demonstreert en legt het verhaal uit aan bezoekers.

Innovatie centraal

De beursorganisatie zet het thema Innovatie centraal in hal 1. Hal 2 is voor zagerijen en plaatmateriaal, hal 3 voor vloeren, hal 4 voor houtconstructie en het Grand Palais is een mix met voornamelijk handel. In het midden van de innovatiehal is er plaats voor tien-minuten-pitches van verschillende bedrijven. Houtnetwerk Fordaq presenteert daar hun nieuwe geautomatiseerde houtkeuringstoepassing, de Neural Grader. Bij de grote stand van duurzaam bosbeheerorganisatie ATIBT zijn voortdurend drukbezochte bijeenkomsten over ontwikkelingen in bosbeheer in Afrika. Ook hebben enkele landen een eigen verzamelstand. De Franse opleidingsorganisatie AFPIA-SOLFIA2A laat bezoekers de mogelijkheden van 3D scannen zien en laat hen augmented reality ervaren. Met een speciale bril op zie je virtueel precies hoe je in werkelijkheid je product in elkaar moet zetten. Dit als interactieve montagehandleiding.

Goedbezochte presentaties bij duurzaam bosbeheer organisatie ATIBT.

Daarnaast laten producenten bekende producten zien, maar dan gemaakt van ander hout. Gelamineerd hout (Glulam) van eikenhout of extra sterk Laminated Veneer Lumber (LVL) van beukenhout. Beide mede voortgekomen uit de behoefte aan grotere diversiteit van boomsoorten in bossen. Arclin lanceert haar nieuwe waterdichte maar damp-open toplaag voor constructief plaatmateriaal, dat de levensduur in de bouw verlengt. Zo is er nog veel meer te benoemen. In het volgende Houtwereld magazine leest u dat.

De Carrefour International du Bois is een netwerkbeurs voor leveranciers, handelaren en bewerkers/verwerkers van hout. Daarnaast is het dé plek om te horen en zien wat er speelt in de branche. “Zo fijn dat het weer kan”, is de meest gehoorde opmerking. Bovendien is een bezoek aan het historische Nantes ook nog eens de moeite waard.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer