Ga naar hoofdinhoud

CBM pleit voor mkb-vriendelijke energietransitie

Brancheverenigingen pleiten voormkb-vriendelijke energietransitie

Samen met verschillende andere brancheverenigingen heeft het CBM – branchevereniging voor Interieurbouw en meubels – een brief opgesteld aan informateur Hamer. Hierin vragen de gezamenlijke brancheverenigingen om in de komende kabinetsperiode nieuwe duurzaamheidsinstrumenten te ontwikkelen. Gericht op een rechtvaardige, effectieve en toekomstbestendige financiering van een duurzaam Nederlands mkb. Afspraken zien zij graag verschijnen in het nieuwe Regeerakkoord.

De reden voor het opstellen van de brief ligt onder meer in de onevenredig grote stijging van de energierekening voor het mkb. Hetzelfde geldt voor de beperkte toegang tot subsidies. Dit maakt het voor mkb-sectoren moeilijk om te blijven verduurzamen.

Opslag duurzame energie – ODE

De eenzijdige benadering van mkb-ondernemers in het kader van de energietransitie is onder andere het gevolg van de degressieve kostenverdeling van de Opslag Duurzame Energie (ODE). Bovendien is de verdeling van de ODE-kosten per 2020 verschoven. Hierdoor dragen bedrijven twee derde van de lasten, en huishoudens een derde.

De ondertekenaars pleiten dan ook voor een verlaging van de ODE ten bate van specifiek het mkb. Hiermee wordt dan ook recht gedaan aan de veel lagere CO2-uitstoot van dat mkb. De financiering van die verlaging komt uit bronnen die aansluiten op de feitelijke CO2-uitstoot in Nederland. Geen lastenverzwaring, maar een lastenverschuiving. En wel op een zodanige wijze dat deze rechtvaardiger wordt, geen negatieve productie – of werkgelegenheidseffecten kent en recht doet aan de Nederlandse duurzaamheidsambities.

Subsidie

Een ander thema is de subsidieregeling SDE++ die binnen de sector industrie niet toegankelijk is voor ondernemers in het ambachtelijke- en industriële mkb. Deze regeling is namelijk grotendeels bedoeld voor CO2-opslag en waterstof. Hierdoor profiteert uitsluitend de energie-intensieve industrie hiervan. Ook hier pleit men voor verbetering.

De brancheverenigingen die de brief opstelden zijn:

  • CBM (interieurbouw en meubels),
  • Koninklijke Metaalunie (mkb maakindustrie),
  • NRK (rubber en kunststof),
  • NBOV (ambachtelijke bakkers),
  • KVGO (grafimedia),
  • BOVAG (mobiliteitsondernemers),
  • Vakcentrum (zelfstandige retail ondernemers),
  • VBW (Bloemist winkeliers),
  • AGF (Fruit en Groentewinkels) en
  • KNS (slagers)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer