Ga naar hoofdinhoud

CBM schetst somber scenario

De Nederlandse meubelindustrie en interieurbouw verwacht in 2020 ruim een miljard omzetverlies en duizend ontslagen.

Sinds het uitbreken van de coronacrisis onderzocht branchevereniging Koninklijke CBM meerdere malen de impact ervan op de meubelindustrie en interieurbouw. Meer dan de helft van de leden vulde onlangs de derde corona-enquête in, die werd uitgevoerd door Marktdata.nl.

Kwart minder omzet

Vrijwel de gehele meubelindustrie en interieurbouw (91%) heeft of krijgt in 2020 te maken met een aanzienlijk omzetverlies door de coronacrisis; 42% heeft nu reeds omzetverlies en 49% verwacht dit in de loop van het jaar. In totaal 82% van de meubelfabrikanten en interieurbouwers vreest in het tweede kwartaal van 2020 een omzetdaling van gemiddeld 33%. Daarnaast voorspelt ruim één op de drie bedrijven een omzetdaling van minimaal 50% in het tweede kwartaal. Het verwachte omzetverlies voor de branche komt voor heel 2020 uit op 1,14 miljard euro. Dat is een omzetdaling van 26,2%.

Andere conclusie van Marktdata.nl is dat de branche dit jaar 1.083 werknemers denkt te ontslaan, een ontslagpercentage van 5,8%. Vooral ondernemingen met vijf tot tien werkzame personen gaan hier vanuit.

Verlenging NOW-regeling

Ruim één op de vier bedrijven heeft de NOW al aangevraagd, 29% doet dat nog vóór de maand juli en 15% gaat dat na de zomer doen. CBM pleit voor een vervolg op de eerste NOW-regeling. Veel bedrijven krijgen pas na de zomer te maken met omzetverlies. Daarnaast pleit CBM ervoor in de nieuwe regeling ook aanvullende vergoedingen mee te nemen voor doorlopende vaste kosten.

Lees HIER het volledige onderzoeksrapport.

Eén reactie op “CBM schetst somber scenario

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer