Ga naar hoofdinhoud

CBM steunt STIP

Brancheorganisatie CBM vindt het "zeer teleurstellend" dat het College van Beroep van Stichting Milieukeur heeft geoordeeld dat de TPAC-commissie (Toetsingscommissie Inkoop Hout) STIP nog niet had mogen goedkeuren. "STIP zou een goed alternatief zijn voor FSC- of PEFC-certificering bij CBM-leden", zo stelt de vereniging voor de meubel- en interieursector. Mocht STIP tegen het besluit in beroep gaan, dan zal de CBM haar daarin steunen.  

Bij FSC- en PEFC-certificering mag het bedrijf gecertificeerd en ongecertificeerd hout inkopen. Wanneer een klant vraagt om gecertificeerd hout, dan moet de ondernemening dit ook aanleveren. Een certificerende instantie controleert jaarlijks of dit daadwerkelijk is gebeurd.

Bij FSC en PEFC is het belangrijk dat de stromen van gecertificeerd en ongecertificeerd hout dus goed uit elkaar gehouden worden, zowel fysiek in de fabriek als in de administratie.

 

Bij STIP-certificering mag door het bedrijf alleen nog maar gecertificeerd hout worden ingekocht. Hier is dus geen noodzaak om de houtstroom fysiek en administratief uit elkaar te houden. De inkoop wordt jaarlijks gecontroleerd door een certificerende instantie.

"De meeste van onze leden gebruiken naaldhout en kopen dit in bij Nederlandse houthandels", aldus de CBM. "In Nederland is meer dan 90% van het naaldhout op de markt gecertificeerd. Het is voor veel leden dus niet moeilijk om volledig gecertificeerd in te kopen. Daar sluit het STIP-systeem goed op aan. Uiteraard is het voor het milieu ook veel wenselijker dat er alleen nog maar gecertificeerd hout wordt ingekocht."

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer