Ga naar hoofdinhoud

Centrum Hout ontvouwt plannen

In het Nationaal Militair Museum te Soest vond vorige week het seminar ‘Toekomstbestendig bouwen met hout’ plaats. Dit werd door Centrum Hout georganiseerd ter ere van de eerste officiële algemene ledenvergadering van de federatieve vereniging. Centrum Hout vertelde meer over haar doelstellingen en toekomstplannen. Ook presenteerde zij de nieuwe huisstijl.

Voorafgaand aan de bijeenkomst vonden de algemene ledenvergaderingen plaats van zowel de NBvT als de VVNH. De leden van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie stemden in met de herbenoeming van Marco Wijma als voorzitter van de vereniging. Wijma is eveneens voorzitter van de federatieve vereniging Centrum Hout.

In het mini-seminar vertelde directeur Paul van den Heuvel over de doelstellingen van Centrum Hout. De federatieve vereniging wil onder meer het meest vanzelfsprekende aanspreekpunt op het gebied van hout en houtproducten zijn, wil meer hout in de bouw en enthousiaste en goed geschoolde werknemers in de branche.

 

Bovendien wil Centrum Hout aan tafel zitten bij belangrijke besluitvormingsprocessen. Ter plekke nodigden Fries Heinis (directeur Bouwend Nederland) en Jeroen Pepers, directeur van Aedes, de branche uit om over tal van onderwerpen mee te denken. De bouw staat immers voor grote uitdagingen. De klimaatdoelstellingen en aanvullende duurzaamheidseisen zorgen bij zowel aannemers als woningbouwcorporaties voor kopzorgen. Het is daarbij belangrijk om met de klant mee te denken en oplossingsgericht aan het werk te gaan. Innovatie, prijsbewustzijn en goede communicatie over de voordelen van hout zijn daarbij van essentieel belang, aldus de sprekers.

Prof. dr. ir. André Jorissen ( TU Eindhoven en SHR) liet in zijn presentatie zien dat hout als bouwmateriaal ook veel voordelen biedt zodra het wordt toegepast in een aardbevingsgebied. Door de manier waarop hout is opgebouwd worden de krachten die bij een aardbeving vrijkomen makkelijker opgevangen. Doordat het een licht bouwmateriaal is, zijn de krachten veel minder op hout dan op andere bouwmaterialen. Bovendien kunnen houtskeletbouwwoningen op zo’n manier worden geconstrueerd dat aardbevingen weinig schade aanrichten. Volgens Jorissen is houtskeletbouw dan ook de beste optie voor nieuwbouwwoningen in het aardbevingsgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer