Ga naar hoofdinhoud

Challenge voor houten heipalen, SHR onderzoekt impregnering

Een aantal Amsterdamse woningcorporaties heeft samen met de RVO een challenge uitgeschreven die oplossingen moet opleveren voor het probleem waar de helft van 750.000 woningen mee kampen: schade aan houten funderingen. In een ander onderzoek werkt onder andere SHR aan het verduurzamen van bestaande houten funderingen.

De challenge van de corporaties Rochdale, Eigen Haard. Stadgenoot en de Alliantie staat nog ongeveer een week open voor inzendingen. De corporaties schatten in dat ongeveer de helft van alle op hout gefundeerde woningen op korte termijn een renovatie nodig heeft, een ingreep die normaal circa 80.000 euro per woning kost.
De schade aan de houten funderingen, die tot de zeventiger jaren van vorige eeuw gebruikelijk waren, heeft veel te maken met het dalen van het grondwaterpeil. Rot en schimmel komen voor op hout dat boven dat peil uitsteekt. Maar ook onder water kan, zijn het veel langzamer, ‘palenrot’ plaatsvinden, met name in palen van grenen.

De challenge bestaat uit drie uitvragen: een plan om de funderingen tegen lagere kosten te vervangen, een plan om tegelijk met het vervangen de waarde van de verhuurbare eenheden te vergroten (door bijvoorbeeld meer ruimte in de woningen te verkrijgen) en een plan om de palenrot en andere problemen tegen te gaan.

De SHR heeft in 2008 al eens aangetoond dat een blokkade in het grenen de bacteriestoom kan onderbreken. Dat was in een laboratoriumsituatie. Op dit moment experimenteert het SHR, in samenwerking met de Haarlemse woningcorporatie PreWonen, met het van bovenaf injecteren van houten palen met twee verschillende vloeistoffen die de bacterieontwikkeling moeten stoppen. De uitslagen van dit onderzoek zijn nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer