Ga naar hoofdinhoud

China importeert zachthout uit Europa

De Wood Resource Quarterly meldt dat China in 2020 en 2021 30% van het totale volume zachthout uit Europa importeerde. Dit is meer dan het land aanvoerde uit Rusland en Noord-Amerika. Een bijzondere ontwikkeling aangezien er tot vijf jaar terug praktisch geen Europese zachthout stammen te vinden waren in Chinese havens.

De reden dat China zich uiteindelijk toch wendde tot Europa heeft enerzijds te maken met een grotere behoefte aan hout in dit land. Anderzijds nam de hoeveelheid hout van voorheen belangrijke handelspartners af. Dit in combinatie met een overschot aan hout vanuit Europa heeft de houtstroom richting China de afgelopen jaren sterk verhoogd.

Vroeger

Voorheen waren Nieuw-Zeeland, Rusland en de VS goed voor bijna 75% van het totale importvolume naar China in 2017. In de loop van 2020 en 2021 waren er echter scherpe dalingen in het aanbod uit Rusland en de VS, terwijl de verzendingen uit Europa en Latijns-Amerika stegen. Tijdens de eerste negen maanden van 2021 kwam bijna 80% van alle geïmporteerde stammen uit Nieuw-Zeeland, Europa en Latijns-Amerika.

Nu

De Europese toelevering aan de Chinese markt nam toe van minder dan 500.000 m3 naaldhoutstammen in 2017 tot naar schatting 14 miljoen m3 voor het hele jaar in 2021. Het aandeel van Europa in de totale import van het volume bedraagt momenteel 30%, waarbij Duitsland de op één na grootste leverancier van China is; na Nieuw-Zeeland. De Duitse zendingen zijn gestegen van ongeveer 200.000 m3 hout in 2018 naar 3,8 miljoen m3 in 2019. Volgens schattingen kunnen de importvolumes in 2021 de 10 miljoen m3 overstijgen.

Maar ook de invoer uit Tsjechië is mede verantwoordelijk voor de Europese leveringen aan China hoewel de groei van de export uit 2019 afvlakte in 2020 en in 2021 waarschijnlijk nog lager zal zijn (zie grafiek). Daarnaast hebben ook andere landen uit Europa hun afzet in China zien groeien; waaronder Polen, Frankrijk en Slowakije.

Afvlakkende trend

Omdat het overaanbod van hout in Europa begint af te nemen en de vraag vanuit China eveneens daalt, verwacht de Wood Resource Quarterly niet dat de trend zich zal voortzetten. Het hoogtepunt van de bijna vijf miljoen geëxporteerde m3 bevindt zich waarschijnlijk in het vierde kwartaal van 2020.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer