Ga naar hoofdinhoud

Chinese triplexmakers verliezen FSC-keurmerk

FSC International heeft, na onderzoek, de FSC-certificaten ingetrokken van vier Chinese producenten van triplex. Bij twee andere fabrikanten zijn de labels voorlopig geschorst. De maatregel geldt met terugwerkende kracht tot 18 december 2020.

Het besluit van FSC Internationaal viel na uitgebreid onderzoek in de aanvoerketen van triplex met tropische dekfineren. ASI en FSC ontdekten dat bepaalde aanbieders niet-gecertificeerd triplex verkochten als zijnde ‘gecertificeerd’. Daarmee schenden ze de regels van FSC.

Beëindigd of geschorst

Het onderzoek spitste zich onder meer toe op de houtsoort calophyllum (bintangor). Zo blijkt dat handels- en bewerkingsbedrijven van Jiangsu High Hope Arser hun producten ten onrechte met FSC-certificaat op de Europese markt zetten. Bij vier ondernemingen zijn de FSC-certificaten nu beëindigd: Jiangsu High Hope Arser, Pizhou Arser Wood, Linyi Jujin Wood Products Factory en tot slot K-Sun Wood Company Ltd. Zij kunnen er dus geen aanspraak meer op maken.

Tot nader order, zolang het onderzoek loopt, heeft FSC International daarnaast de certificaten geschorst van Linyi Arser Haode Wood en Huaian Arser Wood. Deze bedrijven krijgen nu de gelegenheid om intern aanpassingen te doen.

Ná 18 december

De VVNH laat weten dat de mededeling gevolgen heeft voor triplex dat ná 18 december 2020 bij de bewuste fabrieken is ingekocht of gefactureerd. Importeurs en handelaren kunnen die volumes niet meer als FSC-gecertificeerd verkopen.

Lees ook: Ban op import Chinees triplexproduct

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer