Ga naar hoofdinhoud

Circulair viaduct van hout en beton

Mobilis en ipv Delft ontwikkelen een innovatief modulair brugdeksysteem met prefab liggers van hout-beton. Beide spreken van een duurzaam, circulair en veelbelovend resultaat. Naar de haalbaarheid van de hybride innovatie loopt nu onderzoek. Daaraan werken ook ingenieursbureau Miebach, Rutte Groep en Heko Spanten mee.

De ontwikkeling van een circulair viaduct past in het kader van de Strategic Business Innovation Research (SBIR) Circulaire Viaducten. Met deze oproep prikkelde Rijkswaterstaat vorig jaar marktpartijen om met oplossingen voor circulaire viaducten te komen. Die wil Rijkswaterstaat gaan inkopen en toepassen in haar projecten. De komende decennia zijn namelijk zo’n 40.000 bruggen en viaducten aan vervanging toe.

Gelamineerd hout

Mobilis en ipv Delft baseren hun modulaire brugdeksysteem op prefab hout-betonliggers, als alternatief voor de huidige prefab betonnen liggers. Het systeem bestaat uit gelamineerde houten liggers met een rijdek van gerecycled beton. Een dwarsvoorspanning houdt de liggers bij elkaar. Tot slot beschermen uitkragende prefab betonnen randelementen het hout tegen weersinvloeden. Dat levert een levensduur op van zo’n honderd jaar op.

Voordelen

Het circulaire hybride viaduct noteert een MKI-reductie van 40%. Zo blijkt uit de milieukostenindicator, die de milieu-impact en schaduwkosten van een product weergeeft. De goede MKI-score komt deels door het gebruik van hout en gerecycled beton. Daarnaast weegt een gemiddeld viaduct circa 20% minder, wat leidt tot materiaalreductie in de fundering. Ander voordeel is dat het product modulair is. Je kunt er dus snel mee bouwen. Bovendien zijn de elementen na gebruik los te koppelen en opnieuw toepasbaar.

Lees ook: Pleidooi voor meer houten bruggen

Eén reactie op “Circulair viaduct van hout en beton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer