Ga naar hoofdinhoud

Circular design challenge

29-10-2021 Amsterdam, CBM foto en copyright Leonard Fäustle 0615004194

Op 29 oktober organiseerde branchevereniging Koninklijke CBM voor het eerst de ‘Circular Design Challenge’. Tijdens dit event presenteerde een tiental bedrijven prototypes en ideeën op het vlak van circulair design. Welke innovatieve materialen, technieken of technologieën zijn geschikt voor de vervaardiging van een circulair interieurobject? Het was de afsluiting van een traject van twee ontwerpdagen en de driedaagse CIRCO Circular Business Design Track.

In de meubel- en interieurbranche wordt een diversiteit aan materialen gebruikt die in aanmerking komen voor recycling. Denk hierbij aan schuim, plaatmaterialen, textiel en kunststof. Omdat de materialen in veel gevallen echter worden gecombineerd, is recyclen lastig.

Wood Loop

Een deeloplossing is het CBM project Wood Loop. Hierbinnen worden restmaterialen opgehaald bij mkb-bedrijven die vervolgens zo goed mogelijk worden verwerkt. Zo’n 20% van het hout verdwijnt bijvoorbeeld bij het afval terwijl dit deels te recyclen is. Door met een gedigitaliseerd emballagesysteem te werken, is nauwkeurig bij te houden wat er nu met de reststromen gebeurt.”

Toekomst

Initiatiefnemer van de Circular Design Challenge Dirk van Deursen van CBM is innovatie-adviseur en geeft aan: “We moeten echter ook vooruitkijken naar meer duurzaam circulair design. Een klein groepje koplopers is er nu mee bezig maar de massa is er nog niet aan toe. Bewustwording is echter een eerste stap en wordt ondersteund door deze challenge. Hiermee willen we een podium creëren waar bedrijven en innovaties met elkaar in contact komen maar bovenal met elkaar samenwerken.”

Het resultaat van de challenge waren uiteenlopende pitches die varieerden van nieuwe businessmodellen tot de samenstelling van een tafelblad van massief hout. Van Deursen is erg enthousiast over de pitches en ziet tevens de meerwaarde van de CIRCO Track. “Het is een geoliede workshop door goede coaches die de theorie vertaalt naar praktische handvatten. De kennis van de CIRCO Track biedt een soort startconditie voor de verdere innovatie, een randvoorwaarde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer