Ga naar hoofdinhoud

ClipHut wint Open Source Wood Award

Metsä Wood heeft een Open Source Wood Award toegekend aan ClipHut. Dit parametrisch gegenereerde bouwsysteem is bedoeld om bouwen toegankelijker en betaalbaarder te maken.

ClipHut is gebaseerd op een klemmechanisme dat de houten componenten stevig aan elkaar verbindt. Binnen de software van ClipHut voert men de bouwspecificaties in binnen een puntenraster. Het systeem berekent dan een structurele rasterconfiguratie en maakt tekeningen van de benodigde houten onderdelen voor de constructie.

Het systeem is ontworpen door een interdisciplinair team aan de universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Ostwestfalen-Lippe, Duitsland.

Cliphut Connection - Foto Cliphut
ClipHut is gebaseerd op een klemmechanisme dat de houten componenten verbindt (Foto’s: ClipHut)

Geen LEGO-setje

Het lijkt een beetje op LEGO voor huizenbouwers, maar ClipHut levert geen kant-en-klare bouwpakketten. ‘U kunt met de tekeningen naar een timmerman of bedrijf gaan, die de stukken met bepaalde machines kunnen maken, zoals CNC- of 3D-printers’, legt Maria Wilkens, projectmanager van ClipHut uit.

Materiaalkeuze

Een gebouw dat met behulp van het ClipHut-systeem wordt ontworpen kan in principe van elk houtmateriaal gebruikmaken. Wel vindt het ClipHut-team Kerto LVL (gelamineerd fineerhout van Mertsä Wood) een erg geschikt materiaal om toe te passen.

Thomas Viera, lid van het ontwerpteam: ‘Kerto LVL is een hoogwaardig, sterk en nauwkeurig materiaal waardoor de verbindingen een hogere belasting aan kunnen, er een grotere afstand tussen kolommen mogelijk is en in sommige gevallen de noodzaak van het gebruik van materiaal vermindert.’

Cliphut Prototype - Foto Cliphut
Prototype van een structuur ontworpen met ClipHut (Foto: ClipHut)

In de prijzen

Metsä Wood is naast producent van Kerto LVL ook een online samenwerkingsplatform voor architecten, ingenieurs en ontwerpers. Experts van Metsä Wood vonden ClipHut zo innovatief, dat ze het beloonden met een prijs.

ClipHut is het eerste idee dat ik heb gezien waarbij een handvol stukjes kan worden gebruikt om een gebouw van praktisch elke vorm te bouwen. Het gebruik van plug-in-verbindingen voor prefab-componenten zorgt voor een snelle montage op de bouwplaats’, aldus Jussi Björman, technisch directeur bij Metsä Wood.

Cliphut Interieur - Foto Cliphut
Interieur van een ClipHut-constructie (Foto: ClipHut)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer