Ga naar hoofdinhoud

CLT is geen wondermiddel

De bouw gebruikt steeds vaker CLT. Sommigen prijzen dit Cross Laminated Timber de hemel in. Maar er zijn ook nadelen ten opzichte van andere bouwmaterialen en -methodieken. Bovendien is de kennis van kruislaaghout zeer beperkt. Maakt CLT zijn beloften waar? Een architect, ingenieur/constructeur, bouwer, projectuitvoerder en aanbieder van het alternatieve DLT kijken naar de plus- en minpunten

“De voordelen van CLT – duurzaamheid, circulariteit, unieke eigenschappen – zijn groter dan de nadelen of in feite aandachtspunten. Het is een soort spagaat”, zegt Johan Paul Borreman (Derix) in Houtwereld.

Ook Daan Bruggink (ORGA) is over de methode te spreken. “Met CLT kun je grote overspanningen maken. Al is wel aanvullende engineering nodig”, aldus de architect. “Overigens is CLT niet nieuw: op 23 augustus 1923 werd het eerste patent aangevraagd.”

Nog veel leren

Ingenieur/constructeur Arjan de Roo voerde in 2011 bij STEP Engineering zijn eerste CLT-project uit. “Algemeen kunnen we in Nederland nog veel leren van CLT-bouw”, concludeert De Roo. “CLT is echter prima toepasbaar. Mits een houtconstructeur vanaf dag één aan tafel zit met een architect om de constructieschematisering er optimaal in te krijgen.”

Marijn Steenland (ELEMENT Buildings) past met succes kruislaaghout toe in zijn projecten. Hij signaleert een paar valkuilen: “Groeiende populariteit werkt gemakzucht en onderschatting in de hand. Bouwen met kruislaaghout vraagt, ten opzichte van traditionele bouwmethoden, echter om een andere denkwijze en aanpak bij het behalen van bouwfysische eisen. We moeten voorkomen dat CLT een slechte naam krijgt door verkeerd gebruik”, waarschuwt Steenland.

DLT

In CLT zijn kruislings geplaatste geschaafde delen per laag verlijmd. Robbert Jan Dekker (Dekker Hout) biedt daarnaast Elephant DLT aan. “Daarin ontbreken lijmlagen”, licht hij toe. “Ons DLT heeft twee voordelen. Zo is dampopen bouwen mogelijk. Daarnaast is het aantoonbaar circulair dankzij het Cradle2Cradle Gold-certificaat.”

Klik hier voor de complete online editie van Houtwereld nr. 4 van 26 maart 2021 (gratis voor abonnees op het vakblad). Nog geen abonnee? Klik hier voor een abonnement of proefnummer

Lees ook: Juiste moment om in houtbouw te stappen

(foto: Dekker Hout)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer