Ga naar hoofdinhoud

Congobekken doet export van stammen in de ban

CEMAC, de Economische en Monetaire Gemeenschap van Centraal-Afrika, wil vanaf 2022 een verbod op de uitvoer van rondhout. Deze staten in en rondom het Congobekken streven daarnaast naar een eenduidige belasting op bos-gerelateerde producten voor de gehele regio.

Dit is het standpunt van de Bosbouwministers van de zes lidstaten van CEMAC (Gabon, Kameroen, Congo-Brazzaville, Centraal-Afrikaanse Republiek, Equatoriaal-Guinea en Tsjaad) én Congo-Kinshasa.

Naast een exportverbod voor stammen en een geharmoniseerd belastingstelsel, gaan ze een regionaal comité oprichten voor de duurzame ontwikkeling van de houtindustrie in het Congobekken. De beleidsmakers wezen de regionale afdeling van de internationale Ecole supérieure du Bois aan als opleidingsinstituut voor de sector.

Centrale houthubs

De Special Economic Zones (SEZ’s) in het Congobekken krijgen de rol van centrale houthubs. Daar wordt het hout op drie niveaus bewerkt: zagen, drogen, schaven en het maken van kant-en-klare producten. De GSEZ, Gabon Special Economic Zone, in Nkok dient daarbij als voorbeeld.

Gabon kondigde onlangs al een uitvoertaks van 9%, 3% en 1,5% aan voor respectievelijk de eerste, tweede en derde bewerking.

Lees ook: Bosbeheerders Midden-Afrika strijden mee tegen Covid-19

(foto: CEMAC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer