Ga naar hoofdinhoud

Controversiële autoweg door Amazone

De Braziliaanse soja-industrie krijgt van de Braziliaanse overheid een autoweg dwars door het Amazonegebied. De asfaltering van deze baan nadert zijn voltooiing. Tegenstanders houden hun hart vast voor de sociale en ecologische gevolgen in de regio.

Dit meldt De Wereld Morgen. De steden Santarém en Miritituba, in de noordelijke deelstaat Pará, hebben een haven op de Amazone-rivier. In de ontsluiting van de steden moest de autoweg BR-163 een centrale rol gaan spelen. Hij werd in de jaren 1970 aangelegd, van Cuiabá, hoofdstad van de deelstaat Mato Grosso en de grootste sojaregio van het land, naar Santarém. De weg bleef echter zo goed als onberijdbaar. Van de 1.400 kilometer zijn er 200 nog altijd niet geasfalteerd.
Een volledig geasfalteerde BR-163 is geen lokale infrastructuur. Hij komt er voor de grote sojaproducenten van Mato Grosso. Pará zal niet meer dan een transportcorridor voor soja worden. De vele chauffeurs van vrachtwagens met soja en maïs zien in de zomer amper iets door het opwaaiende rode stof, in de winter herschept de intense regen de weg in een modderpoel. Er vinden dagelijks ongevallen plaats. Tegen 2020 zal 20 van de 42 miljoen ton granen die Mato Grosso jaarlijks produceert, via deze BR-163 vervoerd worden.
Het succesvolle exportverhaal wordt echter niet door iedereen positief onthaald. Door de enorme groei van de sojateelt in Pará is ook de illegale grondbezetting toegenomen en zijn de grondprijzen gestegen, wat leidt tot sociale- en milieuconflicten. Het heeft op zijn beurt de ontbossing in de hand gewerkt. Men kapt geen bomen voor houtproductie maar om zich op frauduleuze manier grond toe te eigenen. ‘Wie ontbost, wordt eigenaar’ is een populaire uitdrukking in de streek rond autoweg BR-163. Ontbossing is een illegaal instrument geworden om zich openbare gronden toe te eigenen.
De grootschalige ontbossing begon in de jaren 1980, voor de houtproductie. Dat leidde toen nog niet tot kaalslag, want door zelfvoorzieningslandbouw konden sommige bossen zich herstellen. Maar toen de grote producenten kwamen, kapten ze de zich herstellende gebieden die nog voor een zeker evenwicht zorgden. Op die manier is ongeveer 120.000 hectare land in sojaplantages omgezet. (bron: De Wereld Morgen)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer