Ga naar hoofdinhoud

Corona-impact varieert in Europese houtmarkten

De uitbraak van het coronavirus heeft brede en ernstige gevolgen voor het Europese houtbedrijfsleven. Er zijn per land echter aanzienlijke verschillen, zo blijkt uit een inventarisatie van de Europese houthandelsfederatie ETTF en de Europese zagerijenvereniging EOS.

De ETTF (waar de Nederlandse branchevereniging VVNH lid van is) en EOS hielden op 15 april een telefonische vergadering om een balans op te maken van de effecten van de Covid-19-crisis op de houtmarkten. Vertegenwoordigers uit elf Europese landen deden daaraan mee.

In Europese landen waar het coronavirus een zwaardere tol heeft geëist, is de economie het zwaarst getroffen. De bouw, een fundamentele markt voor de houtindustrie, is hard getroffen in Spanje, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. In andere delen van Europa, zoals in Scandinavië, Duitsland en Nederland, doet de lokale bouwsector het beter.

Branches die gelieerd zijn aan logistiek, zoals de palletindustrie, presteren relatief beter dan sectoren die met de industrie zijn verbonden, zoals de meubelindustrie. Door de verminderde vraag hebben zagerijen en andere fabrieken dubbelcijferige productiebeperkingen ingevoerd, waarbij de teruggang in Scandinavië milder uitpakt dan in Midden-Europa. Bouwmarkten en DHZ-winkels draaien uitstekend, waar ook zagerijen en handelaren van profiteren.

Overzeese markten

Landen die de coronacrisis relatief goed doorstaan, zullen zich meer focussen op verkoop aan de binnenlandse markt. Voor EOS- en ETTF-leden zijn overzeese markten echter belangrijk. Deelnemers aan het gesprek benadrukten dat China, als klant en als producent, de afgelopen weken aan het herstellen is. Gelijktijdig neemt de verkoop aan de Verenigde Staten af. De Indiase markt is volledig gesloten en er zijn problemen in sommige Zuidoost-Aziatische landen. Het tekort aan beschikbare containers en de hoge transporttarieven blijven bestaan, al lijkt de situatie te verbeteren.

Voorraadbuffers

Een ongehinderde stroom van grondstoffen en goederen is cruciaal voor de levensvatbaarheid van de industrie op de lange termijn. Zagerijen en handelaren wapenen zich daarom met hun voorraadbuffers tegen regionale inperkingen van vraag en aanbod. Dit houdt de markt stabiel en zorgt dat de houtketen blijft functioneren.

Sommige landen worden geconfronteerd met tekorten aan arbeidskrachten. Mits aan de gezondheids- en veiligheidsnormen wordt voldaan, moet het vrije verkeer van arbeid volgens de ETTF en EOS doorgaan. Tegelijkertijd mogen commerciële kredietverzekeraars de markt niet belemmeren met restrictieve maatregelen. Verzekeringsmaatschappijen (herverzekeraars) dienen op hun beurt kredieten te blijven verstrekken.

Scenario’s

Wordt het coronavirus de komende maanden geneutraliseerd, dan is er hoop op terugkeer naar een bijna business-as-usual situatie. De Europese houtsector deed het in ieder geval goed in het eerste kwartaal van 2020. Maar mochten de economie en bouwsector gematigd blijven in Q3 en Q4, dan zal de langdurige krimp zijn tol eisen in de houtindustrie, zelfs in landen die de storm tot nu toe hebben doorstaan, aldus de ETTF en EOS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer