Ga naar hoofdinhoud

Corona-update: genoeg op voorraad, minder Accoya

Houthandelaren ondervinden dreigende tekorten in de aanvoer nog niet aan den lijve. De verkoop gaat als een tierelier. Accoya-producent Accsys ziet de bui al hangen en vreest voor een instorting van de vraag. Daarom wordt de productie van Accoya tijdelijk teruggeschroefd.

“We hebben een hectisch drukke week achter de rug!”, meldt William van de Velde op LinkedIn. Hij is eigenaar van Houthandel Reimerswaal in het Zeeuwse Rilland. “Maar als de regels, (werk)omstandigheden en onze gezondheid het toelaten, zullen we komende tijd vol voor onze klanten kunnen gaan. Voorraden zijn boven peil en worden de komende week nog eens extra vergroot.”

Hij verzoekt klanten vooraf te bestellen, alleen te komen, afstand te houden en met klachten vooral weg te blijven. “Gezondheid en veiligheid gaan (toch?) voor alles. Ook al zou ik de toko daarvoor moeten sluiten”, aldus Van de Velde.

Eerste zondagploeg

Ook Henk Jan Bijmolt, eigenaar van de Groningse houthandel Gadero, spreekt van, door de coronacrisis veroorzaakte, topdrukte. “We krijgen honderden orders per dag.” Mensen steken hun geld voor de vakantie nu in hun huis en tuin. Het bedrijf heeft het daarmee bijna twee keer zo druk als in dezelfde periode vorig jaar. “Gisteren was de eerste zondagploeg ooit bij Gadero aan het werk om alle orders weg te krijgen”, vertelt Bijmolt.

Aanvoer steeds moeilijker

Importeur Houtgroep van Drimmelen in Zwijndrecht heeft een waarschuwing in petto. “We maken bijzondere tijden mee en Van Drimmelen doet er alles aan om haar klanten van de benodigde materialen en diensten te voorzien. De aanvoer van hout en plaatmaterialen wordt echter steeds moeilijker en de vraag naar onze producten is groot”, schrijft de onderneming op LinkedIn. “We gaan verstandig om met alles wat er op dit moment nog beschikbaar is.”

Accoya-productie omlaag

Accsys zet zich schrap voor de tijden die komen gaan. IEX bericht dat deze producent van geacetyleerd Accoyahout verwacht dat de vraag naar zijn producten in het komende kwartaal zal instorten vanwege het coronavirus. Accsys vermindert daarom tijdelijk de productie van Accoya in haar Arnhemse fabriek en brengt daarmee het voorraadvolume omlaag.

Minder investeren en salaris

Verder gaat het bedrijf kosten besparen, investeringen uitstellen en mogelijk snijden in de variabele beloning. Bestuursleden en het senior management hebben al ingestemd met 20% minder salaris.

De geplande investering in de nieuwe Accoya-reactor in Arnhem wordt opgeschoven. De bouw van de fabriek in het Britse Hull, die de geacetyleerde MDF-plaat Tricoya gaat maken, loopt eveneens vertraging op.

(foto: Houthandel Reimerswaal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer