Ga naar hoofdinhoud

Corona-update: handel en industrie gaan door

De meeste Nederlandse houthandelaren, timmerfabrieken en andere houtindustrieën werken door, met inachtneming van veiligheidsregels. Andere bedrijven sluiten de poorten voor bezoekers zonder afspraak of gaan als fysiek verkooppunt dicht, maar blijven telefonische en elektronische bestellingen leveren en service verlenen. Importeurs voelen hun buitenlandse aanvoerlijnen opdrogen.

Voor alle houtbedrijven geldt dat er problemen zijn met de personele bezetting. Orders moeten nog uitgeleverd worden. Door sluiting van scholen, de oproep om binnen te blijven en door coronaverschijnselen is er een gebrek aan personeel. Dit betekent extra inzet van werknemers die nog aan het werk zijn, of waar met een beperkte bezetting gewerkt wordt. Op sociale media wordt gemeld dat ondernemingen reeds gebruik maken van de geboden overheidssteun.

Uitdagingen

Importeurs van hardhout, naaldhout en plaatmaterialen hebben hinder van invoerbeperkingen en transportproblemen (grenzen dicht) en van gesloten fabrieken. Er ontstaat stagnatie aan de importkant. Zo zijn Franse plaatmaterialenfabrieken tot nader order gesloten en stopt de ene na de andere zagerij in Noord-Europa tijdelijk met produceren.

Op LinkedIn meldt Robbert Jan Dekker (Koninklijke Dekker): “Na onze productie in Maleisië gaat nu ook onze productie in Bolivia in lockdown. Onze dochteronderneming Dekma Bolivia zal het FSC-bosbedrijf en de twee zagerijen wel zo lang mogelijk door laten draaien. Hoewel we gemiddeld tien maanden voorraad aanhouden in Nederland, gaat de gestopte aanvoer uit diverse herkomstlanden van specifieke producten of maten wel tot uitdagingen leiden.” Dekker produceert door in Den Haag en Vianen; ook de leveringen, logistiek en verkoop vinden doorgang.

Afhaalklanten

De houthandel draait momenteel gezien de omstandigheden redelijk door. Stiho geeft aan dat alle zeventien vestigingen open zijn. Uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen. Online is het bedrijf nog steeds 24/7 bereikbaar. Er kan besteld worden via de webshop en de Stiho Bestel App. Wie vóór 12.00 een order plaatst, krijgt de goederen de volgende dag geleverd of ze worden klaargezet bij één van de vestigingen om zelf op te halen.

Houthandelaren hebben in hun kantoren en showrooms massaal glazen wanden geplaatst bij hun order- en afhaalbalies. Klanten worden verzocht hun materialen het liefst via de mail of webshop/website te bestellen. “Wij zijn logistiek prima in staat om het de volgende dag bij u aan huis of werkplaats voor de deur af te leveren en/of de bestelling voor afhalen klaar te zetten”, laat de Haarlemse Houthandel via Facebook aan professionele en particuliere klanten weten. “Gelieve ons pand alleen fysiek te bezoeken bij noodzaak of afhalen.”

Houtverwerkingsindustrie Fransen in Deurne is alleen nog maar op afspraak te bezoeken door zowel klanten als leveranciers. “De afgelopen weken is het enorm druk geweest. Begrijpelijk, want wie al dan niet gedwongen thuis zit, heeft eindelijk tijd om dat uitgestelde timmer- of tuinproject aan te pakken. Er zijn echter dusdanig veel bezoekers geweest, dat dit met regelmaat heeft geleid tot situaties die wij niet meer veilig en verantwoord achten.”

Aangepaste openingstijden

Van der Sijde Hout spreekt eveneens van een grote aanloop op het bedrijf in Strijen van mensen die in en rondom het huis (de tuin) willen klussen. Daardoor loopt de druk bij de eigen medewerkers hoog op. “Ook wij werken momenteel met een beperkte bezetting en proberen voor u en voor onszelf een veilige omgeving te creëren.” De openingstijden zijn aangepast. “Wij zijn geopend van 07.30 tot 12.30 uur voor leveringen en het afhalen van vooraf opgegeven bestellingen. De middag hebben wij hard nodig om onze bestellingen op tijd te kunnen verwerken en klaarleggen.”

Bedrijf dicht

Bakker De Houthandel in Hoogkarspel is sinds zaterdag 21 maart tot nader aankondiging dicht. “Wij kunnen de veiligheid van u en onze medewerkers door de enorme toeloop helaas niet meer garanderen”, bericht algemeen directeur Dirk Ploegstra op LinkedIn. “Maandag de 23e beraden we ons of dit voor langere tijd zal zijn of dat we een alternatieve werkwijze gaan hanteren.” Via de website, telefonisch of per WhatsApp kunnen klanten nog steeds bestellingen doorgeven, die gewoon worden bezorgd.

Timmerfabrieken

Timmerfabrieken blijven ramen, deuren, kozijnen, gevelvullende elementen en houten prefab-elementen produceren. Kantoorpersoneel werkt zoveel mogelijk vanuit huis. In de fabriek worden ploegendiensten ingesteld, verspreid pauzes opgenomen en andere veiligheidsmaatregelen getroffen. Sommige bedrijven zijn op zaterdag open geweest om de vele orders aan te kunnen.

Verpakkingsindustrie

“Wij werken door”, schrijft ook Robert van der Pol op LinkedIn, eigenaar/directeur van Palletbedrijf Van der Pol in Woensdrecht. “Als onderdeel van de verpakkingsindustrie zijn wij noodzakelijk in nagenoeg ieder logistiek proces. We bevoorraden in hoge mate de chemische- voedings- en papierindustrie en de agrarische sector. Vitale processen die we in tijden van crisis niet kunnen laten vallen.”

Eén reactie op “Corona-update: handel en industrie gaan door

  • plank58

    Van al het bovenstaande is het natuurlijk wrang, dat wellicht 40 tot 50 procent van de werkende bevolking “thuiswerkt” maar dan heel toepasselijk even de zolderkamer opruimt, het tuinhuisje of aanbouwtje even afmaakt. Gevolg dat er filevorming is bij de stort, file bij elke bouwmarkt, topdrukte bij houthandelaren, met weinig personeel, die op de bonus nog risico loopt om besmet te worden. Gesteld wordt met beperkte bezetting, dat is nog zachtjes uitgedrukt. Als er al via webshops van handelaren besteld wordt, dan moet dat ook door hetzelfde personeel gedaan worden. Al met al stresstijden voor mensen die ook risico lopen, maar bedrijven zeggen dat het hun “maatschappelijke”plicht is om door te gaan.
    Ik wil geen risico lopen en zeg lockdown. Mensen zijn naief. Gaan rustig naar strand of Hornbach of waar dan ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer