Ga naar hoofdinhoud

Coup in Gabon: belangrijke houtexporteur

De militaire staatsgreep in het West-Afrikaanse land Gabon kan een nieuwe klap voor de wereldwijde houthandel betekenen. Het land is een grote exporteur van houtproducten. Die komen via Vietnam en China ook naar Europa.

Vooralsnog is er geen aanwijzing dat de houthandel uit het land zal veranderen of schade ondervindt. Over de staatsgreep in de voormalige Franse kolonie is nog heel weinig bekend, de nieuwe machthebbers zijn het niet eens met de verkiezingsuitslag waarin president Ali Bongo voor de derde keer op rij werd gekozen, nadat zijn vader voor die tijd het land al bestuurde.

Betrouwbare exporteur

Gabon in een land met veel natuurlijke rijkdom. Zo is het de derde exporteur ter wereld van mangaan, een belangrijke stof voor de staalindustrie. Maar het land, dat voor 88 procent bedekt is met bossen (en daarmee tot de dichtsbeboste landen ter wereld behoort) is ook een belangijrke exporteur van houtproducten, meldt de website WoodCentral. Het behoort tot de top-drie van houtexporterende Afrikaanse landen.

Het land hanteert het zogenaamde TraCer-systeem om de herkomst van houtproducten te traceren, een methodiek die geaccepteert is in de Europese anti-ontbossingswetgeving EUTR. In de afgelopen decennia verbood de regering de uitvoer van stammen om zo toegevoegde waarde aan het hout in eigen land te kunnen geven. Er wordt in Gabon nu veel plaatmateriaal en vooral opvallend veel fineer geproduceerd. De belangrijkste exportpartners voor deze producten zijn Vietnam en China, waar allerhande fabrieken en producten van maken die vervolgens hun weg naar de Amerikaanse en Europese markt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer