Ga naar hoofdinhoud

Creatief door corona

Tijdens de coronacrisis blijven houtbedrijven tot dusver flexibel en creatief aan de slag, van Woensdrecht tot het Friese Drogeham. Houtwereld peilde het sentiment bij vijf ondernemers. “De echte klap komt straks.”

“We draaien nog, zo goed als het gaat”, meldt Henrike Huyskamp van H. Huyskamp’s Fijnhouthandel in Zwolle. “We hebben gelukkig heel wat op voorraad, dus daar kunnen we veel uit putten. Maar als het straks nodig is, kunnen we ook creatief alternatieven aanbieden.”

Linksom of rechtsom

Foppe Land schetst namens Van der Meer Prefab in Drogeham de toevoer van grondstoffen: “Je moet anticiperen, creatiever worden. Toch is er altijd wel een mouw aan te passen. Soms zijn er vijf telefoontjes voor nodig, in plaats van één, maar linksom of rechtsom komt het voor elkaar. Er zijn altijd wel adressen waar nog voorraad staat. Of je pakt het anders aan en kiest voor een andere grondstof.”

Behoorlijke rust

Marcel Looijmans (Houthandel Looijmans in Someren) licht toe: “Je moet dingen bedenken, maar dat is niet anders dan anders. Als ondernemer kijk je altijd naar de toekomst, naar hoe je dingen moet doen en hoe je het logistiek beter kunt indelen. Half maart zag ik sommige klanten hout hamsteren. Over het algemeen zie ik nu dat er toch wel een behoorlijke rust bewaard wordt.”

Voorbereiden

Van der Pol (Palletbedrijf Van der Pol in Woensdrecht) kijkt vooruit: “Natuurlijk komt er een moment dat zagerijen minder gaan produceren. Als productiebedrijf zijn we verregaand geautomatiseerd, maar nog steeds staat of valt het met de beschikbaarheid van personeel. We bereiden ons zo goed mogelijk voor op ziekteverzuim, door nu door te fabriceren zodat we straks zelfs zonder productie kunnen blijven uitleveren.”

Gevolgen

Vanuit Almelo vertelt Hans Wesselink van Groothuis Timmerfabriek: “Zieke medewerkers hebben we gelukkig nu niet, maar alle berichten over besmetting geven wel onrust. Financieel zijn er ook gevolgen. Zo is een groot renovatieproject stilgelegd, dat ons wekelijks een repeterende vaste omzet bracht. Een economische crisis ligt misschien wel in het vooruitzicht, maar tegelijk gaan de stikstofwaarden dusdanig omlaag dat nieuwe bouwprojecten opgestart mogen worden.”

Foto: H. Huyskamp’s Fijnhouthandel

Klik HIER voor de digitale editie van Houtwereld nr. 5 van 17 april 2020 (gratis voor abonnees op het vakblad). Geïnteresseerd? Vraag HIER een (proef)abonnement, digitaal abonnement of gratis proefnummer aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer