Ga naar hoofdinhoud

Cricketkampioenschap stimulans voor Indiase bat-fabricage

bat-productie, hier in Uttar Pradesh

Het wereldkampioenschap cricket dat deze maand werd gehouden, met de finale tussen Australië en India komende zondag, zorgt voor een wereldwijde toename van de vraag naar ‘bats’, slaghouten. Hebben Britse slaghouten van wilgenhout traditioneel de voorkeur, bats uit Punjab worden steeds populairder.

In het Indiase deel van Kashmir, de omstreden provincie die ook deels in Pakistan en deels in China ligt, is een forse cricket-bat industrie, weet de Australische website Wood Central. Er zijn naar schatting 400 fabrieken die samen 120.000 mensen aan het werk hebben en in een normaal seizoen zo’n miljoen exemplaren van het slaghout verkopen over de hele wereld. Ook de Indiase slaghouten worden van wilgenhout gemaakt. De productiekosten liggen ongeveer vijf keer zo laag als die van bats van Britse makelij. Tijdens het wereldkampioneschap, dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd, sloegen een recordaantal van 17 batsmen met slaghouten uit Kashmir. Dit, alsmede de gestegen aandacht voor cricket door de wedstrijden wereldwijd, jaagt de productie omhoog.

Zorgen over de Hymalayawilg

De productie als zodanig en ook de gestegen vraag is niet alleen goed nieuws voor de bat-producenten. Zij spreken ook zorgen uit over de grondstoffen. Er worden voor de slaghoutindustrie veel wilgen gekapt in het Himalaya-gebied en daar worden er niet veel voor teruggeplant. Lokale boseigenaren en boeren planten liever populieren, die vinden grif aftrek in de plywood-industrie. Ook stellen de fabrikanten dat er veel illegale kap van wilgen is en dat die wilgen het land uit gesmokkeld worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer