De stichting Economie van Brandveiligheid organiseert in november een vierdaagse cursus over brandveiligheid én het beperken van schade aan een gebouw. De cursus ‘Economie van Brandveiligheid’ gaat daarin verder dan wat wet- en regelgeving op het gebeid van brandveiligheid eisen. De cursus gaat ook over de economische schade na een brand en hoe je die betaalbaar kan inperken. Brancheorganisaties VVNH, NBvT en Centrum Hout zijn, naast vele andere organisaties en bedrijven, betrokken bij het werk en onderzoek van deze stichting.
“De meeste maatregelen met betrekking tot brandveiligheid worden afgestemd op de eisen zoals gesteld in wet en regelgeving. We moeten ons daarbij van bewust zijn dat die regelgeving is gericht op het beperken van slachtoffers bij brand en het voorkomen van brandoverslag naar de buren. Het gaat dus om het indammen van een brand, zeker in verblijfsgebouwen, en het tijdig kunnen vluchten. Het is echter een wijdverbreid misverstand dat de regelgeving is gebaseerd op het beperken van schade. Over hoe een gebouw eruit ziet na een brand, daar bestaan geen regels voor. Door brandveiligheid vanuit een economisch perspectief te benaderen, zijn veel hogere veiligheidsniveaus op een economisch verantwoorde wijze bereikbaar. Daarover gaat deze cursus”, aldus de stichting Economie van Brandveiligheid.
De doelgroep van de cursus is iedereen die bij nieuwbouw of renovatie keuzes maakt of daarbij adviseert. Van ontwerpers tot verzekeraars, van vastgoed beheerders tot gemeenten, van veiligheidsmanagers tot brandweer. De cursus ‘Economie van Brandveiligheid’ behandelt brandveiligheid in brede zin maar richt zich specifiek op het nemen van economisch onderbouwde beslissingen bij investeringen die gebouwen brandveiliger maken. Dat gebeurt door de waarde van risicoverlaging te bepalen. Zo kom je tot veiligere gebouwen zonder dat dit in de exploitatie geld kost.
Inhoud van de cursus
De cursus staat onder leiding van Prof. dr. Jos Lichtenberg en Prof. dr. Genserik Reniers en bestaat uit de volgende onderdelen:
- Maatschappelijke en Onderschatte risico’s. Prof. dr. ir. Jos Lichtenberg
- Economie van vermeden risico. Prof. dr. ir. Genserik Reniers
- Risico, wat is dat eigenlijk? Hans Sevenstern GIFireE
- Doelgerichte brandveiligheid. Ing. Matthijs Hardeman MSc
- Afwegingen bij de verzekeraar? Hans Sevenstern GIFireE
- Afwegingen bij de brandweer. Adriaan Verstoep en Hans Holtman
- De Bow-Tie als basis voor een risico analyse. Ing. Louis Cleef
De cursus wordt gegeven op de TU Delft. Verspreid over vier lesdagen op donderdagen van 13.00 – 20.00 uur, te weten 3, 10, 24 november en 15 december (o.v.v. wijzigingen). De cursisten kunnen een eigen casus inbrengen als oefenstof. Details en aanmelden kan via www.economievanbrandveiligheid.nl. Kosten: € 975,- ex BTW (tweede deelnemer zelfde organisatie € 750,-). Dat is inclusief voorzieningen zoals een werkmap, koffie/thee, lichte maaltijd en een te ontvangen getuigschrift.