Ga naar hoofdinhoud

‘Dakloos’ huis omgeven door gebogen houten muur

Craig Steely Architecture heeft een huis in Californië ontworpen met een bijzonder concept. Het huis is omgeven door een meanderende houten muur van ceder, die het uitzicht omhoog richt in plaats van opzij.

Een huis, omgeven met een 4,4 meter hoge houten muur. Het lijkt de ultieme droom van een bepaalde Amerikaanse president. Toch zit er een diepere gedachte achter het concept.

Verticaal denken

Het stuk land van de eigenaresse van het huis bevindt zich in Atherton (vlakbij de Stanford universiteit) en is lang, smal en omgeven door huizen van buren. Het horizontale uitzicht bestaat dus grotendeels uit kale muren en hekken van buren. Niet ideaal voor de opdrachtgeefster, die graag buiten zit in dit warme, haast Mediterraanse klimaat.

Boven de huizen van de buren torenen grote bomen, die het uitzicht verticaal veel interessanter maakten dan het horizontale uitzicht. Craig Steely Architecture verzon daarom een concept waarbij de hoge bomen en de immer veranderende lucht centraal stonden bij het uitzicht.

’Dakloze’ opbouw

Het huis is aan alle kanten omgeven door de muur van ceder en vanuit bepaalde hoeken lijkt het huis geen dak te hebben. Tussen de leefruimtes van het huis zijn grote buitenplaatsen ingericht waar het uitzicht naar boven is gericht.

De ruimtes zijn heel open ontworpen en voorzien van schuifdeuren en hoge ramen, om in een vloeiende connectie van binnen naar buiten te voorzien. Het ‘dakloze’ huis bevat ook geen hek aan de straatkant, zoals veel van de buren. Op het perceel is genoeg ruimte vrijgehouden voor locale grassoorten, bestaande eiken, mahoniebomen en nieuw aangeplante berken.

(Fotografie: Darren Bradley)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer