Ga naar hoofdinhoud

De Delft onder de hamer

Ondanks verschillende reddingspogingen, kan de failliete historische scheepswerf De Delft aan de Rotterdamse Schiehaven niet worden gered.

Dit meldt RTV Rijnmond. In opdracht van de curator wordt de inboedel geveild, waaronder alle stukken uit het museum en de replica van het houten schip. Op 9 juli komt er een kijkdag en tot en met 11 juli kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen op de goederen.

Half december vorig jaar werd de werf failliet verklaard. Vrijwilligers probeerden sinds die tijd de houten replica van het linieschip af te maken op een andere plek.

Professionals, studenten, stagiair(e)s en vrijwilligers werkten sinds 2000 samen aan aan de replica van het middelgrote oorlogsschip ‘De Delft’ dat namens de ‘Admiraliteit op de Maze’ in Rotterdam de wereldzeeën bevoer en in 1797 ten onder ging.

Oorspronkelijk had de 63 meter hoge driemaster in 2005 gereed moeten zijn, maar door het wegvallen van twee belangrijke subsidies van de gemeente en de Europese Unie kwam de scheepswerf met een financieel tekort te zitten.

Net als in 1783 bestaat de kiel uit Deens eikenhout. Het hout voor de hoofd- en tussenspanten komt uit Noord-Duitsland, Denemarken en Frankrijk. In de beeldenwerkplaats zijn diverse ornamenten gesneden. Ook vervaardigde het team een houten kapiteinssloep, het schaalmodel van De Delft en honderden iepenhouten blokken voor het hijsen van de zeilen en vastzetten van de masten. Houthandel Boogaerdt was één van de mede-sponsoren.

(foto: stichting De Delft)

Eén reactie op “De Delft onder de hamer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer