Ga naar hoofdinhoud

De energie van een stuk hout: De Haan guitars

Het is een specifieke tak van sport binnen de houtbewerking, het bouwen van gitaren. Wat ooit in de eigen schuur in Egmond aan den Hoef begon, leidde via omzwervingen langs Engeland en Amerika naar een volwaardig en internationaal bedrijf, enkele kilometers van diezelfde schuur verwijderd: De Haan Guitars.

Bijeengeraapt timmergereedschap

De schuur bij de boerderij in Egmond aan den Hoef was al het decor van menig feestje en oefensessie in de jaren ’90. De tijd van de wilde haren met bandjes, festivals en optreden voor vrienden. In diezelfde schuur probeerde de piepjonge gitarist Frank de Haan zijn eerste gitaar te bouwen. “Met een stuk hout en bijeengeraapt timmergereedschap”, aldus de huidige eigenaar van De Haan Guitars. “Het werd een instrument dat weliswaar handmade was, maar daarmee nog niet per se een collector’s item”. Gedurende vijf jaar probeerde De Haan zich al knutselend en timmerend te bekwamen. Het internet was net beschikbaar voor het grote publiek, maar de zoekmachines boden nog niet zoveel informatie als nu. Ook YouTube bestond nog niet. Toch bouwde De Haan ‘stug door’ aan zijn droom.

Veilen en vlakken

Hij nam lessen in Engeland en Amerika om zich de kunst van het gitaarbouwen eigen te maken. Welk hout is geschikt, welke gereedschappen moet men tot zijn beschikking hebben: het is een specifieke, verfijnde manier van houtbewerken waar van dik hout hele dunne plankjes worden gezaagd. Zijn omzwervingen leidden tot een stage bij de Galloup School of guitar making in Michigan. In 2009 volgde zijn eerste baan als gitaarbouwer bij Patrick James Eggle, een bedrijf in West-Engeland dat de groten der aarde tot zijn clientèle mag rekenen. De Haan bouwde er instrumenten voor Frank Turner en Dave Hill (Slade). “Inmiddels weet ik hoe een gitaar in elkaar steekt, hoe kammetjes het best worden geveild en fretjes gevlakt, maar ook hoe de energie van een stuk hout effect kan hebben op de klank”.

Dutch School of guitar making

De Haan zag kans om voor zichzelf te beginnen en startte naast zijn eigen bedrijf De Haan Guitars een soortgelijke school de Dutch School of Guitar Making. Terug in Nederland, enkele kilometers van de schuur van zijn ouderlijk huis verwijderd, is hij nu in plaats van leerling de meester die anderen de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Het eerste lustrum van het bedrijf werd gevierd met een submerk, de Stoney Creek guitars. Intussen weet de lokale scene hem te vinden, maar dankzij zijn in de loop der jaren opgebouwde netwerk is De Haan Guitars tevens een internationaal bedrijf geworden. Wat dus begon met een stuk hout, draaide uit op niet alleen een Amerikaanse, maar wereldwijde droom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer