Ga naar hoofdinhoud

DELA vervangt spaanplaat door vuren

Coöperatie DELA stopt deze zomer met doodskisten van spaanplaat en stapt over op de toepassing van massief vurenhout. De ‘Spar massief’-kist heeft een strak design en het hout is licht van kleur.

“Deze kist is veel beter voor het milieu dan de spaanplaten basiskist die we tot nu toe gebruikten”, aldus Véronique Klaassen, directeur uitvaartverzorging bij DELA. “Hiermee zetten we een belangrijke stap om in 2030 een klimaatneutrale uitvaart te realiseren.” De ‘Spar massief’ is gemaakt van onbehandeld FSC-gecertificeerd Noord-Europees vurenhout. Ook de binnenkant is een stuk vriendelijker voor het milieu dan de binnenkant van de spaanplaten kist. Het (polyester-) satijn is vervangen door ongebleekt katoen.

Jaarlijks wordt er voor de uitvaarten van DELA-leden 112.500 m² aan spaanplaat gebruikt. Hoewel spaanplaat tegenwoordig gedeeltelijk gemaakt is van afvalhout, is een spaanplaten kist niet milieuvriendelijk omdat deze veel UF-lijm (ureumformaldehyde) nodig heeft, stelt DELA.

Voor de ‘Spar massief’ wordt houtlijm op waterbasis gebruikt. Deze kist weegt 17 kilo minder (23 in plaats van 40 kilo). Minder gewicht betekent minder CO2-uitstoot in transport en minder gewicht om te tillen voor medewerkers, zo redeneert de onderneming. De assemblage van de ‘Spar massief’ verloopt klimaatneutraal doordat de machines van producent Kaspersma in Dokkum werken op groene stroom.

Zie ook: https://www.dela.nl/over-dela/nieuws-en-media/20190627-dela-doet-spaanplatenkist-de-deur-uit

(foto: Dela)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer