Ga naar hoofdinhoud

Derix opent nieuwe fabriek gelamineerd- en kruislaaghout

Simone Derix, Markus Brösskamp, Markus Derix

Afgelopen vrijdag was de officiële opening van een nieuwe fabriek van de Duitse firma Derix in Westerkappeln, circa 60 kilometer van de Nederlandse grens. Het bedrijf zag de afgelopen decennia de vraag naar haar producten extreem stijgen.

‘Vroeger werden we altijd een beetje weggelachen als we probeerden bouwers te overtuigen om met gelamineerd hout of met kruislaaghout te gaan bouwen’, legde Markus Derix uit, samen met echtgenote Simone Derix eigenaar van het familiebedrijf met hoofdvestiging in Niederkrüchten, net over de grens bij Roermond. ‘We moesten het dan hebben over dat het materiaal sterker is dan beton, lichter en dat er veel sneller mee te bouwen is. Begon je over het milieu en duurzaamheid dan had men iets van: “je argumenten zijn zeker op”.’

Toegenomen interesse in duurzaamheid

De vraag naar de houtbouwproducten van zijn bedrijf nam om de bovengenoemde redenen de afgelopen jaren exponentieel toe, waardoor de productie krap werd en levertijden opliepen (‘Wat natuurlijk haaks staat op precies het argument dat je zo snel kunt bouwen met hout’, aldus Derix). De afgelopen twee jaar merkt Markus Derix bovendien een enorm toegenomen interesse onder architecten en bouwers naar juist wél de duurzaamheids- en gezondheidsaspecten van bouwen met hout: De enorme CO2-voordelen van hout ten opzichte van alle andere bouwmaterialen, de energiebesparing bij de totstandkoming van het materiaal en het vrijwel restloze hergebruik van het materiaal.

Kruislaaghout tot 16,10 meter

Alle reden om te investeren in een nieuwe fabriek, een hal van 300 meter lengte, naast een al jaren geleden overgenomen fabriek op hetzelfde terrein (van de firma Poppensieker) voorzien van de nieuwste technologieën in het sorteren, lamineren en precisie-zagen van zowel gelamineerde spanten als kruislaaghouten plaatmateriaal, tot lengtes van 16,10 meter, zoals ook is toegepast in het nieuwe gebouw van de Triodos Bank in Driebergen. Nederland en België zijn belangrijke markten voor Derix, dat een eigen verkoopkantoor in ons land heeft. Markus Brösskamp (midden op de foto) is de nieuwe bedrijfsleider van de vestiging in Westerkappeln.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer