Ga naar hoofdinhoud

Digitalisering cruciaal voor de circulaire economie

De weg naar een volledige circulaire industrie is eigenlijk een digitaliseringsuitdaging

Half september publiceerde TNO een whitepaper over het belang van digitalisering bij het verduurzamen van de industrie. Belangrijk. Want in 2050 wil Nederland de transitie hebben gemaakt naar een duurzame samenleving en een CO2-neutrale, circulaire industrie.

Deze transitie vraagt om herinrichting en aanpassing van industriële processen, waarbij het noodzakelijk is nieuwe technologieën te implementeren. Kleinere en flexibele fabrieken zullen bijvoorbeeld dicht bij de consument opereren. Nieuwe businessmodellen stappen af van de verkoop van producten maar gaan over naar leasen en het terugnemen van producten.

Data onmisbaar voor digitalisering

In de publicatie Digitalisering cruciaal voor circulaire industrie, legt TNO uit hoe en waarom gebruik van data onmisbaar is bij deze transitie. Tevens schetst het onafhankelijk onderzoeksinstituut een tijdpad voor Nederland.

Christa Hooijer is science director industry bij TNO en geeft aan: “Nu is het moment gekomen om in actie te komen en te werken aan het maximaal hergebruik van materialen. Daarnaast aan het volledig terugdringen van verspilling, CO2-neutraal produceren en het duurzaam opwekken van energie. Hierbij is digitalisering onmisbaar om inzet, verlies en toestand van de gebruikte materialen gedurende de gehéle productieketen in kaart te brengen.”

Wat dat betreft is de weg naar een volledige circulaire industrie eigenlijk een digitaliseringsuitdaging. Met data zijn immers robots te voeden, werkstations te automatiseren en flexibel te produceren. Dit is de basis voor de ‘digitale’ fabriek die samen met slimme ketens alleen een succes wordt wanneer alle betrokken partijen in de keten meedoen. Bijvoorbeeld door dezelfde standaarden te hanteren.

Meedoen

Hoe meer bedrijven in de hele keten deze aanpak kiezen, des te eerder spreekt iedere schakel dezelfde taal én hanteert deze ook digitaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer