Ga naar hoofdinhoud

Drie houtprojecten krijgen Arie Keppler Prijs 2018 uitgereikt

Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Joke Geldhof heeft in vijf categorieën de Arie Keppler Prijs 2018 uitgereikt. Bij drie van de vijf winnaars is hout een belangrijk materiaal.

De volgende winnaars uit Noord-Holland werden onderscheiden met een bronzen erepenning van beeldend kunstenaar Eric Claus: 
Van Eesteren Paviljoen – Amsterdam 
– Kindercampus Zuidas – Amsterdam 
– Wierschuur – Nieuwland 
– Hippolytushoef – W99 – Amsterdam 
– Van der Pekbuurt – Amsterdam

 

Het Van Eesteren Paviljoen

Het Van Eesteren Paviljoen is het nieuwe onderkomen voor de Stichting Van Eesterenmuseum, een organisatie die zich richt op het culturele erfgoed van stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren (1897- 1988) in de meest brede zin. Het donkergebeitste, houten gebouwtje staat op een driehoekige kavel aan de noordoever van de Sloterplas die Van Eesteren zelf ooit als plek voor een gebouw had aangeduid. Het paviljoen maakt daarmee deel uit van de heroïsche periode waarin de modernistische tuinsteden werden aangelegd.

 

Kindercampus Zuidas

In dit gebouw kunnen kinderen van nul tot twaalf jaar de hele dag leren en spelen. Een houten iconisch schoolgebouw in een ruige natuurlijke setting. Het is een lichte en frisse school met een bruisend centraal gelegen hart. Het gebouw is in fases gebouwd en deels op locatie verplaatst. In de toekomst wordt er nog een bouwlaag met lokalen opgebouwd.

 

Wierschuur Nieuwland

De realisatie van Wierschuur Nieuwland betreft de transformatie van een vervallen Wierschuur die op punt van omvallen stond, in een duurzame hoogwaardige vergader- en trainingslocatie en recreatieve groepsaccommodatie. De buitenzijde van de Wierschuur kon als verloren worden beschouwd. 

Binnenin heeft de Wierschuur een bijzonder houten staketsel dat behouden is gebleven. Dit staketsel stond volledig uit het lood en is door de eigenaar op ambachtelijke wijze paal voor paal recht gezet en gefundeerd. Het was een uitdaging de Wierschuur, door het veelvoud aan houten palen, zodanig in te delen dat er voldoende slaapkamers met badkamer konden worden gerealiseerd. 

Door daarnaast volledig in te zetten op duurzaamheid (gasloos, warmtepomp, zonnepanelen) is het mogelijk de Wierschuur door de jaren heen in stand te houden. De Wierschuur is mei 2017 geopend en wordt omarmd door de plaatselijke bevolking en de vele gasten die sindsdien in de Wierschuur hebben verbleven.

 

Doel van de prijs 

De Arie Keppler Prijs heeft tot doel om beleidsontwikkelingen en gerealiseerde projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed met een voorbeeldstellende betekenis voor het voetlicht te brengen. Dat wil zeggen dat ze toonaangevend zijn, in sociaal, maatschappelijk, technisch of ruimtelijk opzicht. Als onafhankelijk adviseur is MOOI Noord-Holland betrokken bij het stimuleren en borgen van kwaliteit in beleid en ontwerp voor de leefomgeving. 

Foto Het Van Eesteren Paviljoen, fotograaf Luuk Kramer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer