Ga naar hoofdinhoud

Duitsland bouwt 14-hoog in hout

Peter W. Architekten ontwierp de hoogste hybride houtbouw van Duitsland. In het voorjaar van 2020 start in de wijk Arlinger in Pforzheim de bouw van het veertien verdiepingen (45 m) hoge complex.

De hoogbouw Carl komt aan de Carl Hölzlestraat. Het complex bestaat uit drie gebouwen en wordt niet uitsluitend van hout. Waar het vanwege de brandveiligheid noodzakelijk is, wordt beton gebruikt, licht Peter W. Schmidt Architekten uit Berlijn toe. De houtconstructie blijft zichtbaar.

Tekort aan woningen

Net als in veel andere steden is er in Pforzheim een tekort aan woningen, maar zijn plaatsen waar gebouwd kan worden schaars. Ook heeft de stad in de deelstaat Baden-Württemberg behoefte aan kinderdagverblijven. Gekozen is daarom voor hoogbouw.

Huurappartementen

Het complex bestaat uit drie gebouwen. In totaal komen er 73 huurappartementen die 5.300 m2 aan woonruimte bieden. Daarvan komen er 37 in de woontoren en 36 in de twee andere gebouwen. Het gaat om 38 driekamer- en 35 tweekamerappartementen. In een vijf verdiepingen tellend gebouw wordt een kinderdagverblijf gehuisvest voor ongeveer 100 kinderen, met een grote tuin.

Hout uit het Zwarte Woud

Het hout voor het project is afkomstig uit het Zwarte Woud. Met de hybride houthoogbouw wil woningcoöperatie Arlinger een nieuwe weg in slaan. In 2021 moet het complex klaar zijn.


Beeld: Peter W. Schmidt Architekten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer