Ga naar hoofdinhoud

Dura Vermeer levert ‘Blokje Omhoog’ appartementen op

Dura Vermeer levert het eerste project op met hun nieuwe modulaire houtskeletbouwsysteem Blokje Omhoog. Het drie verdiepingen tellende gebouw ‘De Lange School’ in Losser bevat zestien appartementen in opdracht van woningcorporatie Domijn. Het appartementencomplex is gebouwd met ‘slimme’ modules en wandelementen die kant-en-klaar uit de fabriek komen. Na een bouwperiode van slechts enkele maanden vinden de nieuwe bewoners nu een thuis in de 16 seniorenwoningen.

De appartementen zijn opgebouwd uit een kant-en-klare ‘Smart Box’, bestaande uit een constructief frame met houten wanden en vloeren. Deze slimme module bevat alle techniek die nodig is om het appartement van warmte, water en elektra te voorzien. Rondom zijn geprefabriceerde houtskeletbouw woonruimten bevestigd. De appartementen zijn volledig demontabel, waardoor materialen elders hergebruikt kunnen worden.

Foto: Dura Vermeer

Uitdagend proces

Blokje Omhoog is de gestapelde variant van het al bestaande houtbouwproduct Blokje Om, voor renovatieprojecten. De projectontwikkelaars van Dura Vermeer vertellen over de krachten en de uitdagingen van het innovatieve nieuwe product: “Uit de markt kwam de vraag of we ook de lucht in konden met dit systeem en appartementen konden realiseren. Het antwoord is Blokje Omhoog geworden. Net als Blokje Om een totaalproduct in communicatie, voorbereiding, bouw en nazorg, maar dan speciaal voor hoogbouw en nieuwbouw. Met een zogenoemde Smart Box als kern worden kant-en-klare modules op de bouwlocatie gestapeld tot een circulair appartementencomplex. Met dit product bouwen we echt uitzonderlijk snel.”

Makkelijk was de vertaalslag van het houtbouwproduct voor grondgebonden woningen naar hoogbouw niet. De projectontwikkelaars van Blokje Omhoog: “In hoogbouw stellen we andere eisen aan geluidsdemping en brandveiligheid: hoe hoger het gebouw, hoe strenger de eisen. We hebben veel onderzoek gedaan en extern advies ingewonnen om aan alle eisen te kunnen voldoen. Houtbouw is net zo veilig en geluiddempend als traditionele bouwsystemen, maar het is relatief nieuw in Nederland en vergt dus nog wat meer aandacht aan de voorkant.”

Ook de constructie vroeg om extra denkwerk. “Bij Blokje Om werken we met losse geprefabriceerde houtelementen die we op de bouw aan elkaar koppelen. Met gestapelde bouw kom je op die manier in de problemen met stabiliteit.” Daar moest het team achter Blokje Omhoog een oplossing voor bedenken. “We kwamen vrij snel uit op een prefab box, de zogenoemde Smart Box. Deze module zorgt voor sterkte en stabiliteit in de constructie en biedt tegelijkertijd ruimte voor zoveel mogelijk techniek. In de Smart Box zit onder meer de badkamer, getegeld en al, de techniekruimte en het ventilatiesysteem. Kortom: alles wat veel tijd kost op de bouw. Aan deze module monteren we de woon- en slaapgedeelten door middel van losse houten prefab-elementen.”

Foto: Dura Vermeer

Voordelen

Het stapelen op de locatie in Losser is gestart in september 2021 en in januari 2022 hebben de bewoners al de sleutel van hun appartement gekregen. Snelheid is niet het enige voordeel van het innovatieve product, volgens projectontwikkelaars van Blokje Omhoog van Dura Vermeer: “Hout stoot in tegenstelling tot traditionele bouwsystemen geen CO2 uit, maar slaat het juist op, het is een lichtgewicht materiaal waardoor minder transport nodig is en het is circulair. Kortom: het is een duurzame en verantwoorde keuze. Hout heeft de toekomst.”

Het kostenplaatje is nog een uitdaging van het houtbouwproduct. “We willen Blokje Omhoog net zo betaalbaar maken als traditionele bouwsystemen voor hoogbouw. We zijn nu al een heel eind gekomen om op dezelfde kostprijs te zitten als traditionele bouwsystemen, maar staan pas aan het begin van de ontwikkeling. Als we de schaal kunnen vergroten, gaat de prijs naar beneden. We hopen dat andere corporaties, net als Domijn, het belang van duurzaamheid inzien en kijken naar het lange termijneffect.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer