Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam bosbeheer helpt tegen bosverlies

Het bosoppervlak slinkt wereldwijd in rap tempo, zo blijkt uit de nieuwste Forest Resources Assessment van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties. Wel remt de krimp de laatste jaren af, mede door de opkomst van duurzaam bosbeheer en certificering.

Dit meldt PEFC Nederland. De aarde is voor 31 procent bedekt met bos, ofwel 4,06 miljard hectare. In Rusland, Brazilië, Canada, de Verenigde Staten en China groeit de helft van alle bossen. Sinds 1990 ging wereldwijd 178 miljoen hectare bos verloren. Dat gebeurde vooral in Afrika en Zuid-Amerika. Positief is dat in Azië, Oceanië en Europa het bosareaal de laatste jaren juist weer toenam.

Het verlies aan bosoppervlak wordt elders voor een deel opgevangen door nieuwe aanplant en natuurlijke groei van reeds bestaande bossen.

Diversiteit

Ook de diversiteit in het bos loopt gevaar. Het FAO-rapport telt wereldwijd ruim 60.000 verschillende boomsoorten, waarvan er 20.000 op de rode lijst staan van de International Union for Conservation of Nature. Deze worden dus in meerdere of mindere mate worden bedreigd. Voor ruim 1.400 soorten is de dreiging bijzonder ernstig.

(foto: FAO)

Eén reactie op “Duurzaam bosbeheer helpt tegen bosverlies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer