Ga naar hoofdinhoud

Duurzaam bosbeheer onderzocht door groene hogescholen

Een deel van het onderzoek zal onder meer in het Zoetermeerse park Buytenhout plaatsvinden.

Diverse hogescholen gaan gezamenlijk werken aan een praktijkgericht onderzoek dat zich richt op het duurzaam beheer van bossen. Het gaat om de ‘groene’ hogescholen Inholland Delft, HAS, Aeres Hogeschool en Van Hall Larenstein (HVHL). Tijdens het project werken de hogescholen tevens met een brede vertegenwoordiging uit het werkveld. HVHL neemt als penvoerder de algehele coördinatie op zich.

Deelonderzoeken

Het project Duurzaam Bosbeheer is op te delen in twee deelonderzoeken. Onder de naam ‘Vitaal bos’, kijken de studenten naar het beheer en de inrichting. Dit met het doel bossen vitaal en klimaatbestendig te maken en te houden. Daarbij wordt de bestaande Gereedschapskist Klimaatslim Bosbeheer getoetst op bruikbaarheid en volledigheid. Dit moet leiden tot een verbeterd instrument voor beheerders om de vitaliteit van de bossen te monitoren en te verhogen.

Het tweede deel is genaamd ‘Veelzijdig bos’ en legt de focus op een optimale realisatie van de diverse functies van een bos. Bijvoorbeeld CO₂-opslag, natuur, herstel van biodiversiteit, kringlooplandbouw en circulaire economie. Het onderzoek moet handvatten en kennis opleveren voor beheerders van bos, natuur en landschap. Hiermee kunnen zij de juiste keuzes maken ten aanzien van de beheermethodes. Zo komen zij tot een optimale functievervulling in zowel bestaande als nieuw aan te leggen bossen in stedelijke en landelijke gebieden.

Mede mogelijk gemaakt door

Het project wordt mede gefinancierd vanuit het programma Praktijkkennis voor Voedsel en Groen. Dit is van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), in coördinatie met het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Door dit praktijkgerichte onderzoek te ondersteunen, dragen ze bij aan het behalen van ambities. Kennis uit het onderzoek moet concreet toepasbaar zijn in de beheerpraktijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer