Hout- en papierproducent Stora Enso en batterijproducent Northvolt bundelen hun krachten om duurzame batterijen te maken van koolstof uit lignine. Die stof is van nature aanwezig in hout. Stora Enso’s pilotfabriek voor bio-based koolstofmaterialen gaat de lignine uit duurzaam beheerde Scandinavische bossen leveren. Het doel is om ’s werelds eerste geïndustrialiseerde batterij te ontwikkelen met anode, de positieve elektrode van een batterij, die duurzaam en tegen lagere kosten uit Europese hernieuwbare grondstoffen is gewonnen.
Lignine, ook wel houtstof, is een natuurlijke organische verbinding, een biopolymeer. Het komt van nature voor in de celwanden van verschillende soorten planten. Bomen zijn samengesteld uit zo’n 20 tot 30 procent lignine. Daar fungeert het als een sterk bindmiddel, dat samen met cellulose hout zijn kracht geeft. Het is de grootste hernieuwbare bron van koolstof. Bij de productie van papier wordt papierpulp eerst ontdaan van lignine. Dat restproduct kan papier producent Stora Enso gebruiken als bindmiddel of dus voor koolstofmateriaal voor duurzame batterijen.
Duurzame samenwerking
In Stora Enso’s Sunila pilotfabriek voor bio-based koolstofmaterialen in Finland wordt lignine sinds 2015 industrieel geproduceerd. “De gezamenlijke ontwikkeling van duurzame batterijen met Northvolt is een stap op weg om de snelgroeiende batterijmarkt te bedienen met hernieuwbare anodematerialen gemaakt van bomen. Onze lignine-based harde koolstof, Lignode, zal voorzien in de Europese aanvoer van anodegrondstof voor duurzame batterijen voor toepassingen van mobiliteit tot stationaire energieopslag”, zegt Johanna Hagelberg, Executive Vice President Biomaterials bij Stora Enso.
Northvolt zal het celontwerp, de ontwikkeling van het productieproces en de opschaling van de technologie aansturen. “We verkennen een nieuwe bron van duurzame grondstoffen en gelijktijdig ontwikkelen we zo goedkopere batterijchemie”, zegt Emma Nehrenheim, Chief Environmental Officer bij Northvolt.