Ga naar hoofdinhoud

Duurzame renovatie Mundus College Amsterdam

Op de website van Salverda werd onlangs een duurzame renovatie aangekondigd. Het gaat om de gevelrenovatie van het Mundus College in Amsterdam. In opdracht van onderwijsstichting Esprit is het bedrijf gestart met het probleem dat de folie van de trespaplaten loslaat. Bovendien is er sprake van houtrot.

De gevelrenovatie wordt uitgevoerd in een bouwteam. Salverda mocht meedoen aan de tender vanwege eerdere prestaties bij Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. Onderwijsstichting Esprit selecteerde verder alle betrokken partners.

Hergebruik

De opdrachtgever wil niet alleen een opgeknapte gevel, maar legde tevens een focus op circulariteit. Zo wilde hij de trespaplaten hergebruiken. Om de schroefgaten en rotte kanten te verwijderen, gebruikt Salverda een bestickeraar. Vervolgens zagen medewerkers de platen op maat en brengen een nieuwe folie aan. Deze folie gaat minimaal twaalf jaar mee. Omdat er niet voldoende platen beschikbaar zijn voor de hele school, monteert het bedrijf de platen alleen op de hoogbouw. De laagbouw is voorbehouden voor nieuwe platen.

Groene gevel

Naast het hergebruiken van de platen zijn er nog andere duurzame oplossingen toegepast. Zo krijgt het Mundus College tevens een groene gevel. Deze ontstaat door aan de gevel bakken te bevestigen waarin diverse soorten planten staan. Hiermee verkrijgt het gebouw een bijzondere uitstraling en biedt tevens ruimte voor de natuur. Erg belangrijk, zeker midden in een stad als Amsterdam.

Tot slot voorziet Salverda de HSB-wanden van extra hout voor een betere isolatie. Een ander isolatiemateriaal dat in het project is te vinden in houtwol. Omdat het bij dit materiaal niet nodig is het op 1500 °C te verwarmen, komt er bij de productie minder CO2 vrij.

De verwachting is het project in september op te leveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer