Ga naar hoofdinhoud

Duurzame surfplanken

Bosch Professional heeft een leuk referentieproject gevonden voor het gebruik van haar elektrische gereedschappen: deze tools geven in Portugal de finishing touch aan duurzame houten surfplanken.

De woeste Atlantische kust van Portugal is met zijn supertubes ‒ grote, buisvormige golven ‒ een ontmoetingsplek voor surfers uit de hele wereld. Een bekende surfspot is het schiereiland Peniche, negentig kilometer ten noorden van Lissabon. Hier nodigen constant hoge golven het hele jaar uit tot een meting met de krachten van de natuur.

José Antunes alias Zé, oprichter van Yoni Surfboards, vindt dat de gestaag groeiende surfcultuur de bescherming van het milieu niet uit het oog mag verliezen. Als gepassioneerd surfer wil hij iets stellen tegenover het toenemende verbruik van niet-recyclebare materialen die in surfplanken worden gebruikt. Daarom heeft hij zich helemaal gewijd aan de productie van duurzame boards van hout. En voor elke verkochte surfplank, plant Yoni Surfboards een nieuwe boom.

Wendbaar en sterk

Het oorspronkelijke karakter van de surfplanken verbindt Zé met innovatieve technologie, wat ze uiterst wendbaar maakt. “Een heel lichte surfplank maak ik bijvoorbeeld van agavehout dat ik met paulowniahout combineer, om het tevens heel sterk te maken. Overtollig hout gebruik ik bijvoorbeeld voor de vinnen van de planken of ik composteer het”, licht Zé toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer