Ga naar hoofdinhoud

Dwangsom dreigt voor importeurs

De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) moet van de rechtbank in Amsterdam met dwangsommen zes Nederlandse houthandelaren dwingen geen illegaal hout meer te importeren uit het Amazonegebied. Dit schrijft het dagblad Trouw.

Het is de uitspraak in een langlopende zaak van Greenpeace tegen de NVWA.

De milieuorganisatie vindt dat de toezichthouder de wetgeving (Europese Houtverordening) tegen de handel in illegaal hout niet heeft uitgevoerd door niet op te treden tegen de zes houtbedrijven. De rechter is het daar mee eens.

 

In het voorjaar van 2014 verzocht Greenpeace de NVWA om een dwangsom op te leggen aan de ondernemingen. Uit eigen onderzoek zou blijken dat zij, zonder goed onderzoek te verrichten, illegaal hout uit Brazilië hadden ingevoerd in Nederland.

Het ging om bedrijven in onder meer Helmond, Grou, Almere, Soest, Den Ilp en Bodegraven. Eén van de firma’s bestaat inmiddels niet meer.

 

Toen de NVWA niet op het verzoek reageerde, startte Greenpeace een rechtsgang.

 

In 2017 oordeelde de Amsterdamse rechtbank dat Greenpeace terecht om handhaving had gevraagd. De NVWA weigerde dwangsombesluiten te nemen en daarom stapte Greenpeace opnieuw naar de rechter.

De rechtbank geeft de organisatie wederom gelijk. (bron: Trouw)

Eén reactie op “Dwangsom dreigt voor importeurs

  • Klokkenluider

    Hieruit blijkt maar weer dat niemand een vuist maakt naar Greenpeace. Zowel de NVWA, de vereniging van houthandelaren VVNH en de overheid. Hoe is het mogelijk dat een zwaar gesubsidieerde organisatie als Greenpeace dit kan doen? Laat ze achter de soja- en palmoliebedrijven aan gaan, dit zijn veruit de grootste ontbossers. Dat doen ze echter niet want ze weten dat als ze tegen de Cargil’s en Monsanto’s van deze wereld gaan vechten, ze geen enkele kans maken. Dus dan maar achter de individuele houtimporteurs aangaan. Triest dat de VVNH niets doet. Dat het ook anders kan bewijst de Belgische houtfederatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer