Ga naar hoofdinhoud

Eerbetoon aan restauratietimmerwerk

De eerste NCE Meester-Gezelprijs is uitgereikt aan restauratietimmerlieden Gerard Kleijn en Thomas van Harten. Het duo kreeg de prijs voor de excellente manier waarop zij kennis over het restauratievakmanschap overbrengen van leermeester op leerling.

Gerard Kleijn en Thomas van Harten werken bij Bouw- & Molenmakersbedrijf Verbij in Hoogmade. Jurylid Wim van der Maas: “Het restauratievak leer je niet alleen uit boeken, maar juist in de praktijk van de leermeester. Die leert je om creatief en oplossingsgericht te zijn. Hoe je van een vakman een échte restauratievakman wordt. Daarbij is een goede samenwerking essentieel.”

Heelmeesters

De vierkoppige jury koos unaniem het winnende duo. “We waren onder de indruk van de samenwerking tussen Gerard en Thomas”, vervolgt Wim van der Maas. “Hoe ze bijvoorbeeld samen de diagnose stelden van een middeleeuwse houtconstructie. Bijna als heelmeesters. Per onderdeel bekeken ze wat belangrijk was voor het herstel en hielden daarbij zoveel mogelijk rekening met behoud van het bestaande historische bouwmateriaal.”

Net als koffiezetten

Leermeester Gerard Kleijn is zeer blij met deze erkenning. “Wat ik zelf heel belangrijk vind, is dat ik jongens zoals Thomas langzaam verder breng. Dat doe ik druppelsgewijs. Het is net als koffiezetten: steeds een druppeltje meer verantwoordelijkheid en uiteindelijk heb je een pot koffie. Zo breng je de noodzakelijke vakkennis op een efficiënte manier over.”

Thomas van Harten vult aan: “Gerard heeft mij geleerd om goed te kijken. Beter een half uur langer kijken in het begin, dan later een halve dag meer werk!”

De Meester-Gezelprijs is een initiatief van het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) in Amersfoort.

(Op de foto ‘meester’ Gerard Kleijn (links) en ‘gezel’ Thomas van Harten)

Lees ook: Timmerfabrikanten winnen Zaanse Erfgoedprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer