Ga naar hoofdinhoud

Eerherstel na voorbarig Greenpeace-rapport

Drie jaar geleden haalde Greenpeace met haar rapport ‘Blood stained timber in the Amazon’ de Belgische houtsector door het slijk. Dat gebeurde – naar nu blijkt – op basis van valse beschuldigingen en voorbarige conclusies.

Greenpeace schilderde de Braziliaanse leverancier Cedrorana af als een criminele organisatie. Er zou niet alleen sprake zijn van illegale houtkap, maar ook van geweld en meervoudige moordpartijen in Colniza. Het leidde tot een storm van kritiek en slechte berichtgevingen over de Braziliaanse houtbranche. Ook Belgische en overige Europese importeurs moesten het ontgelden. Het beleid van de Belgische overheid werd ronduit laks genoemd.

Europese maatregelen

Elke Europese importeur heeft hierdoor maatregelen genomen. Van het aanscherpen van due diligence-procedures tot en met het volledig stoppen met de import vanuit Brazilië om risico’s te mitigeren en uit te schakelen. Op EUTR-workshops werd voortdurend verwezen naar deze kwestie als voorbeeld om te tonen hoe “blind” importeurs zijn en hoe moeilijk het is om zaken te doen in een corrupt land als Brazilië.

Vrijspraak

Op 7 juli oordeelde de Strafkamer van het Braziliaanse Hof van Justitie echter dat Greenpeace met ‘Blood stained timber’ veel te voorbarig is geweest met het beschuldigen van Cedrorana. Er zou geen enkel bewijs zijn dat de betrokkenen hebben deelgenomen aan de hen ten laste gelegde misdaden. Met unanieme stemmen heeft het gerechtelijk tribunaal de leverancier en twee medewerkers vrijgesproken en hun gevangenisstraffen ingetrokken.

(foto: Greenpeace)

2 reacties op “Eerherstel na voorbarig Greenpeace-rapport

  • Ondertussen bestaat Cedrorana niet meer, omdat dit bedrijf door de Greenpeace-publicatie geen handel meer kon drijven. Ze moesten zich diep schamen.

    Ongegronde beschuldiging, terwijl de naastliggende bosgrond toen recent van eigenaar veranderde.

    Tevens waren de vermoorde mensen (vreselijk) Sem Terras (landkrakers) die illegaal bosgrond van de deelstaat bezetten. Daar werd geen woord over geschreven. Greenpeace heeft nog nooit openlijk Sem Terras beschuldigd van illegale ontbossing, ondanks het feit dat zij meerdere FSC-bossen hebben beschadigd.

  • Goed dat dit door de rechtbank uitgesproken en opgehelderd is. Iedereen in de houtbranche doet zijn uiterste best illegaal hout aan banden te leggen en zoveel mogelijk gecertificeerd hout in te kopen. Ik ben benieuwd of Greenpeace met een rectificatie of excuus komt uit respect voor de betrokkenen en benadeelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer