Ga naar hoofdinhoud

Eerste clt-fabriek laat nog even op zich wachten

De kans lijkt zeer klein dat in Nederland een eerste clt-fabriek begin 2024 operationeel zal zijn. Dit in tegenstelling tot onze berichtgeving in de gedrukte editie van Houtwereld.

In Houtwereld 15, die deze week verscheen, staat een interview met Roy Turksema, directeur-eigenaar van bouwbedrijf Prefab Noord Veluwe. Turksema is druk doende om een fabriek voor kruislaaghout in Nederland te stichten en voert daarover met tal van potentieel betrokkenen, -ontwikkelaars, financiers, machine- en materiaalleveranciers en dergelijke-, gesprekken. In het artikel wordt een bijzonder ambitieus tijdspad geschetst: in Q1 van 2024 zou de fabriek, met 4 productielijnen voor 12 meter lange platen van kruislaaghout al moeten draaien.

Handtekeningen en levertijden


Terwijl Houtwereld gedrukt werd bereikten de redactie signalen dat deze planning al te ambitieus is. Zo laat de beoogde bouwer van de fabrieksruimte weten nog niet tot overeenstemming gekomen te zijn met Turksema en dat, mocht dit wel zo zijn, het gebouw nooit zo snel kan worden gebouwd als in het artikel gesteld. Ook de beoogd leverancier van het machinepark laat weten nog geen definitieve order ontvangen te hebben en dan al snel 16 tot 22 maanden nodig te hebben om te leveren. Ook dat valt niet binnen de in het artikel gestelde termijn.
Turksema antwoordt bij navraag dat hij bedoeld heeft dat er in de loop van 2023 meer duidelijkheid zal komen en dat hij met meerdere partijen verschillende opties bespreekt. Het, overigens wel geautoriseerde, artikel in Houtwereld zou daarmee voorbarig zijn geweest.

Boerboom toch de eerste?

Alles wijst er op dat deze plannen minder snel gaan dan door ons beweerd. Het maakt de kans groter dat de eerste Nederlandse clt-fabriek niet in Zwolle maar in Hapert zal komen. De Firma Boerboom zegt al heel ver te zijn bij de voorbereiding van de fabriek op het reeds aangeschafte kavel. Er wordt nog voor een klein deel van het bedrijfsplan financiering gezocht. Daarom kan ook Boerboom nog niet zeggen wanneer de fabriek zal draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer