Ga naar hoofdinhoud

Eerste resultaten Expo Duurzame Waterbouw

Een tussentijdse inspectie van de ‘Expo Duurzame Waterbouw’, in de jachthaven van Akkrum, levert een gemengd beeld op. De meeste toegepaste houtsoorten zien er na tien jaar nog keurig uit in de walbeschoeiingen en aanlegsteigers. Andere houtsoorten en -producten echter niet.

SHR bestudeerde recent, in opdracht van Probos, de kwaliteit van verschillende houtsoorten die zijn gebruikt bij de inrichting van jachthaven ‘De Drijfveer’ in Akkrum. Daar ontstond in 2009 een eiland met rondom aanlegplaatsen voor plezierjachten.

Expositie

Op initiatief van de Stichting Hardhoutalternatieven kwam er ook een ‘Expo Duurzame Waterbouw’. In de constructies van allerlei walbeschoeiingen en aanlegsteigers werden daartoe naast (tropische) houtsoorten ook kunststof, staal en beton gebruikt. De onderzoekers wilden jaren later kijken hoe deze verschillende materialen eraan toe zijn.

Houtsoorten en -producten

In de jachthaven zijn meerdere Europese houtsoorten, gemodificeerd hout (Accoya, Nobelwood) en tropisch hout verwerkt. Op verzoek van Probos bevat de expo ook enkele minder bekende houtsoorten uit Suriname. Zoals kopie (cupiuba), gindya udu (tanimbouka) en manbarklak (mata mata preto).

Tropische soorten doen het goed

Volgens SHR staan de meeste houtsoorten er ruim tien jaar later goed bij. Ze doen het dus prima in hun specifieke toepassing. Dat geldt onder meer voor angelim vermelho, iroko, roupala gonçalo alves (muiracatiara), massaranduba, okan, araracanga (piquia marfim) en tali. Andere voorbeelden zijn padoek, angelim pedra (sapupira), aldina (angelim da campina), faveira amargosa (fava amargoza) en acariquara. Ook de Surinaamse soorten scoren hoog.

Daarnaast liet Accoyahout, na elf jaar in grond-watercontact, geen enkele degradatie zien. Ook het naaldhoutproduct H2H – met opzetstuk van angelim vermelho – voldoet nog.

Vervanging nodig

Lariks is een heel ander verhaal. Terwijl de larikshouten palen nog in goede conditie verkeren, roepen de liggende delen in steigers inmiddels om vervanging. Dit constateerde SHR ook bij steigers waarin Nobelwood is verwerkt. Beschoeiingen gemaakt van roupala (louro faia) en robinia moeten eveneens vervangen worden. Verder is in een paar constructies met wisselend succes azobé hergebruikt. Vermoedelijk is het hout vooraf onvoldoende op kwaliteit geselecteerd.

Klik hier voor de inspectieresultaten van SHR en Probos.

Lees ook: Rijkswaterstaat zoekt circulaire innovaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer