Ga naar hoofdinhoud

Eik populair bij extra rondhoutveiling

De hoogste prijs, ruim 1.500 euro per kuub, werd betaald voor deze zomereik van landgoed Hof te Dieren.

De landgoedeiken waren erg gewild tijdens de extra online rondhoutveiling van de Bosgroepen. Deze extra veiling werd ingelast vanwege het grote aanbod stormhout van begin dit jaar. Op vrijdag 24 juni gingen 189 kavels onder de virtuele hamer. De hoogste prijs werd betaald voor twee eiken: 1.500 euro per kuub.

Via een online biedsysteem werden de verschillende kavels aangeboden en bezichtigen was mogelijk op de rolbaan bij Schaarsbergen. Uiteindelijk zijn op de sluitingsdag 167 kavels (86 procent) verkocht aan 25 verschillende kopers. De hoogste prijs werd betaald voor een zomereik van landgoed Hof te Dieren, St. Twickel. Deze bracht ruim 1.500 euro per kuub op. Ook een eik van landgoed Middachten bracht bijna 1.500 euro per kuub op. Een zwarte noot ging weg voor ruim 800 euro per kuub. Voor een es van Kasteel de Haar bood iemand ruim 350 euro per kuub.

De gemiddelde opbrengst van eik lag bij deze online veiling heel hoog. De acacia deed het zichtbaar minder en ook de opbrengst van Amerikaanse eik was niet spectaculair hoog. Er bleven helaas ook wat kavels eik liggen, net als zwarte els en plataan. De kavels eik zijn na de veiling alsnog allemaal verkocht. De overige niet-verkochte kavels laten De Bosgroepen zelf tot platen en planken verzagen, die ze later dit jaar zullen aanbieden.

Uitdagende rondhoutveiling

Projectleider Pieter Westerhof: “Het was een uitdaging, deze extra veiling, ook qua tijdsinvestering en logistiek. Over het algemeen zijn we tevreden met het resultaat en is zo’n extra online veiling zeker voor herhaling vatbaar. Er waren ook inbrengers die op hogere prijzen hadden gehoopt. Je kunt helaas niet voorspellen wat het hout doet op zo’n veiling. Het is afhankelijk van de vraag, van het aanbod en van de concurrerende kavels.”

Elke laatste zaterdag van februari veilen de Bosgroepen de mooiste boomstammen uit Nederlandse bossen en plantsoenen. De volgende reguliere Nederlandse Rondhoutveiling is op zaterdag 25 februari 2023.

Lees ook: Record opbrengst Nederlandse Rondhoutveiling.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer