Ga naar hoofdinhoud

Eiken blijft favoriet op de vloer

Eikenhout is veruit de meest populaire houtsoort bij kopers van een nieuwe houten vloer. Dit stelt Uipkes Houten Vloeren op basis van ruim 1.300 opleveringen, offerteaanvragen en online bezoekersdata.  

Bij nieuwe houten vloeren gaat de interesse voor 37,8% uit naar eikenhout (zie foto). Op de tweede plaats volgt het tropische robijnhout (15,1%). De derde plek wordt bezet door het eveneens tropische jatobahout (6,4%).

De voordelen van eiken zijn dat het een relatef betaalbare houtsoort is, die veelal uit goed beheerde Europese bossen komt en die dankzij zijn hardheid lang meegaat. Tevens is het de meest geschikte houtsoort in combinatie met vloerverwarming.

 

Verder heeft 5,4% van de consumenten interesse in een notenhouten vloer, 4,68% kiest voor essen en 4,65% gaat voor larikshout. Kersenhout blijft achter met 1,7%.

Nederlanders houden het meest van bruine vloeren: 39,0% van alle houten vloeren wordt in deze kleur besteld. Wit volgt met 32,6%. Grijs is favoriet bij 16,4% van de consumenten. Zwart wordt het minst vaak gekozen (12,1%).

 

Opvallend is dat er in Groningen het minst vaak wordt gekozen voor zwarte vloeren (8,3%). In Overijssel is zwart ook de minst populaire kleur, maar wordt deze wel twee keer zo vaak gelegd (16,6%). Friezen hebben van alle Nederlanders de grootste voorkeur voor een lichte kleur vloer (lichtbruin of wit) en Zeeuwen prefereren het vaakst van alle Nederlanders een bruine kleur vloer.

Het meest gekozen legpatroon is de plankenvloer (62,9%), waarbij de nadruk vooral ligt op de houttekening. Het visgraatmotief volgt met 30,6%. Ook wordt regelmatig gekozen voor de Hongaarse punt (6,5%).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer