Ga naar hoofdinhoud

Eind aan stakingen: nieuwe cao houthandel is akkoord

Het langlopende cao-conflict tussen werknemers en werkgevers in de houthandel komt ten einde. Leden van vakbonden CNV en FNV zijn het eens met het verbeterde voorstel van de VVNH dat de branchevereniging vrijdag presenteerde. Daarmee komt er een eind aan zes weken met werkonderbrekingen en stakingen.

De vorige cao in de houthandel liep 31 maart af. Sindsdien zit de branche met ongeveer 6.000 medewerkers zonder een collectieve arbeidsovereenkomst. Maandag 2 oktober legden enkele werknemers voor het eerst het werk neer in een regionale en korte werkonderbreking, later gevolgd door meerdere landelijke stakingsdagen.

Het akkoord dat nu op tafel ligt gaat met terugwerkende kracht gelden vanaf 1 april 2023 en loopt 15 maanden, te weten tot 30 juni 2024.

De stembus van de vakbonden FNV en CNV voor leden om een oordeel te geven over het nieuwe bod sloot woensdagmiddag 15 november om 14 uur. Een meerderheid stemde in met het voorstelt dat de VVNH vrijdag deed.

Belangrijkste punten nieuwe cao houthandel

  • Looptijd cao: 1 april 2023 tot 30 juni 2024.
  • Loonsverhoging van 3% per 1 november 2023.
  • Per 1 november 2023 een verhoging van de lonen met € 80,00 bruto naar rato dienstverband.
  • Per 1 december 2023 een eenmalige vergoeding van € 750,- bruto naar rato dienstverband.
  • Een loonsverhoging van 3% per 1 januari 2024.
  • Bevriezing franchise over het jaar 2023.
  • Cao loongrens wordt opgehoogd naar € 50.000,-.
  • Leeftijd ploegendienst van 58 naar 59 jaar.
  • Kilometervergoeding naar 21 eurocent. Als de fiscale ruimte dit toelaat wordt de vergoeding verhoogd naar maximaal 23 eurocent voor de kilometers voor de afstand tussen de 10 en 40 kilometers.

De werkgevers die hun werknemers na 1 april 2023, vooruitlopend op een onderhandelingsakkoord, tegemoet zijn gekomen met een loonsverhoging en/of eenmalige uitkering, mogen deze tegemoetkoming verrekenen voor zover deze na 1 april 2023 is betaald. Eventuele vergoedingen voor de gestegen energiekosten blijven hierbij buiten beschouwing.

Tevens is afgesproken dat werkgevers en werknemers een onderzoek doen naar de praktijk en beleving van de arbeidsvoorwaarden voor boven-cao personeel. Het onderzoek dient  medio mei 2024 te zijn afgerond. Nu nog vallen mensen die meer dan 43.000 euro verdienen buiten de cao en moeten ze zelf onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden.

Niet alle eisen ingewilligd

Dat werknemers en werkgevers elkaar nu gevonden hebben, betekent niet dat de stakers ál hun eisen hebben kunnen binnenhalen. CNV onderhandelaar Saskia Spaargaren: ‘Tuurlijk zijn er ook leden die het nog steeds niet eens zijn met het resultaat. Zo is er nog steeds sprake van een loongrens, ook al ligt die nu wat hoger. En ik snap dat sommige mensen wat meer van de eenmalige uitkering hadden verwacht. Aan de andere kant is staken nooit het doel geweest. Een goede cao waar je samen uitkomt wel. De wensen die er nu nog liggen, nemen we mee naar de onderhandelingen van volgend jaar. En vergis je niet, door het lange traject nu -deze cao loopt van 1 april 2023 tot 30 juni 2024- is dat moment al eerder dan je denkt.’

Lees meer over het cao-traject

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld.  Abonneer