Ga naar hoofdinhoud

Energieleverend houten kozijn onder de loep

DNA in de Bouw houdt op 11 juli in Ede een Expertavond over ‘De geheimen van energieleverende ramen’. De aandacht gaat specifiek uit naar duurzame houten kozijnen die de energiebalans van geïsoleerde gebouwen perfect in evenwicht brengen.

Ramen en deuren zijn vaak de grootste warmtelekken in een gebouw. In passieve gebouwen is het precies andersom en dragen ramen juist bij aan een zeer lage energiebehoefte. “Helaas werkt de kozijnenindustrie in Nederland met achterhaalde kwaliteitscriteria en lopen we achter op de internationale ontwikkelingen. Dat moet en kan veranderen!”, aldus DNA in de Bouw.

Tijdens de Expertavond praat voorzitter Kennisinstituut KERN Clarence Rose met Hans Paalman over zijn ontwikkeling van gecertificeerde passiefhuiskozijnen (PUP-kozijn – Passive Uni Profile). Vanuit de gedachte van eenvoud en duurzaamheid in alle facetten kwam hij tot het eerste Nederlandse, volledig houten, gecertificeerde passiefhuiskozijn. Paalmans bedrijf HPkozijn heeft een traditie in bouw en kozijnproductie.

“In eigen doorontwikkeling is een kozijn ontstaan dat optimaal werkt als gevelelement in energieneutrale passieve gebouwen. Juist de eenvoudige detaillering ervan leidt tot een flexibel en uiterst toekomstbestendig en duurzaam kozijn, van productie tot onderhoud met een onderhoudscyclus van 15 jaar”, licht DNA in de Bouw toe. “Door de minimale aanzichtbreedte komt er veel zonnewarmte binnen, de crux bij passieve gebouwen.”

Op 11 juli leren deelnemers waar zij op moeten letten bij kozijnkeuzes en bij het ontwerp van gevelopeningen in energieneutrale gebouwen.

Klik HIER voor programma en deelname

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer