Ga naar hoofdinhoud

EU onderzoekt dumping Russisch berkentriplex

De Europese Unie start een antidumpingprocedure voor de invoer van berkentriplex en -multiplex uit Rusland. De klacht is ingediend door het Woodstock Consortium, dat Europese producenten speciaal voor dit doel hebben opgericht.

Het Woodstock Consortium verenigt Europese fabrikanten van berkenplaten en ook hun toeleveranciers. De lidbedrijven zijn goed voor circa een kwart van de totale EU-productie van berkentriplex en -multiplex. Eén van hen is Latvijas Finieris uit Letland.

23 tot 84% goedkoper

De klacht bevat informatie over de normale waarde en de exportprijzen van Russische producenten. Het Woodstock Consortium verzamelde tussen 1 juli 2019 en 30 juni 2020 zowel eigen marktdata als gegevens van onafhankelijke Europese bronnen. Uit dit alles blijkt dat de Russen hun producten voor 23% tot 84% onder de gangbare prijzen op de EU-markt dumpten. De klagers vinden dus dat ze een punt hebben.

Voortbestaan op het spel

De consortiumleden dringen aan op antidumpingmaatregelen omdat zij aanzienlijke schade oplopen door deze concurrentievervalsing. Al met al zou het voortbestaan ​​van de bedrijfstak op het spel staan.

Het probleem ontstond in 2019. Europa werd toen overspoeld door extreem goedkope Russische berkenplaten. Deze aanvoer bereikte zelfs een record. In een poging concurrerend te blijven, verlaagde de Europese industrie zijn prijzen. Maar niets hielp. Als gevolg van de Russische aanvoerstroom en prijsdruk liep de verkoop drastisch terug. De marges van de Europese fabrieken slonken en ze moesten ruim 1.400 mensen ontslaan.

Klik hier voor het rapport van de Europese Commissie.

Lees ook: Triplex met lignine-lijm

(foto: Woodstock Consortium)

Eén reactie op “EU onderzoekt dumping Russisch berkentriplex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer