De Europese Unie heeft een protest ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) tegen de nieuwe Russische exportheffingen op hout. Rusland heft per 1 januari 2022 op bepaald hout uitvoerrechten van 80 procent. Bovendien heeft het land alle grensposten, op één na met Finland, gesloten voor de export van hout. De Europese Unie stelt dat Rusland hiermee tegen internationale afspraken in gaat.
Russische president Poetin kondigde al in 2020 een ban aan op de export van bepaalde houtproducten, voornamelijk onbewerkte hardhout- en naaldhoutsoorten. Door directe export van gekapt hout tegen te houden, wil Poetin de Russische houtverwerkingsindustrie steunen. Concreet betekent dit sinds 2022 dat exportbelastingen op bepaald hout oplopen tot 80 procent. Dit terwijl Rusland zich verbonden heeft aan WHO-afspraken waarin is afgesproken maximaal 13 tot 15 procent exporttarieven te heffen. De Europese unie stelt dat Rusland zijn verplichtingen uit het WTO-recht niet nakomt.
Daarnaast maakt Poetin houtuitvoer moeilijk door 29 van de 30 dertig grensovergangen voor houtexport te sluiten. Alleen via Luttya in Finland kan nog Russisch hout naar Europa vervoerd worden. Door bestaande grensposten voor de uitvoer te blokkeren, schendt Rusland een WTO-beginsel dat dergelijke beperkingen verbiedt.
Benadelen Europese houtverwerkers
“De Russische exportbeperkingen zijn zeer nadelig voor de houtverwerkende industrie van de Europese Unie. Die rekent op de uitvoer uit Rusland en dat leidt tot aanzienlijke onzekerheid op de mondiale houtmarkt”, zegt de Europese Commisie in een verklaring. Sinds Moskou deze maatregelen in oktober 2020 aankondigde, heeft de EU steeds vergeefs contact gehad met Rusland.
Het eind januari ingediende protest is officieel een verzoek tot bemiddeling bij geschillenbeslechting door de Wereldhandelsorganisateie. De WTO start de bemiddeling met een eerste overlegfase. Komt de EU er in overleg met Rusland zo nog niet uit, dan kan de EU een WTO-geschillenpanel vragen uitspraak te doen in deze zaak.